NOVA ERA SVETSKE POLITIKE: Evo kako je Putin razbio Obamu
Foto: Reuters

Menja se odnos snaga

NOVA ERA SVETSKE POLITIKE: Evo kako je Putin razbio Obamu

Planeta -
Tokom zasedanja Ujedinjenih nacija američki i ruski predsednik su se sreli prvi put od sukoba u Ukrajini i iza zatvorenih vrata imali priliku da porazgovaraju o stanju u Siriji, a mnogi smatraju da je pobednik tih razgovora upravo Vladimir Putin

UJEDINJENE NACIJE - Ovogodišnje zasedanje Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija u znaku je dva čoveka - ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Baraka Obame. Na marginama Skupštine njih dvojica su imala i sastanak iza zatvorenih vrata koji je trajao 100 minuta. Dotakli su se mnogih tema, naročito onih oko kojih se najviše i sukobljavaju, Sirije i Ukrajine.

Svetska javnost pod budnim okom prati sve njihove poteze i već su se pojavile prve analize. Mnogi američki mediji ocenjuju da je Vladimir Putin ostavio mnogo bolji utisak od Baraka Obame u svom izlaganju, iako se za govornicom UN pojavio prvi put posle 10 godina.

CNN u tekstu pod naslovom "Da li je Putin upravo zasenio Obamu" piše da je prvo Putinovo pojavljivanje u Njujorku posle decenije bacilo Obamu u defanzivu. "Putin je predložio pobunu protiv globalne dominacije SAD i pokazao nameru da želi da od SAD preuzme kontrolu nad koalicijom koja se bori protiv Islamske države", ističe CNN.

On je oštro kritikovao američke poteze istakavši da je Islamska država proizvod laboratorije Zapada. Sa druge strane, Barak Obama je delovao kao da mu je nelagodno što se nalazi u UN. Najveći deo svog izlaganja posvetio je braneći se od Putinovih optužbi. Ponavljao je jedne te iste rečenice, nevešto se izvlačio i svaku rečenicu završavao sa: "Asad mora da ode".

Više zemalja je sa Amerikom na čelu istaklo da Bašar al Asad mora da ode sa vlasti, dok drugi napominju da nije on jedini krivac i da neće zahtevati njegovu ostavku. Jasno je da se oko tog pitanja bore dve velike sile. Putin je već istakao da želi da sačuva sirijsku vlast.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki predsednik je pozvao sve države da se priključe borbi protiv Islamske države, pogotovo svoje saveznike Saudijsku Arabiju i Jordan. Time su širom otvorena vrata i Rusiji, ali i Iranu, da takođe daju svoj doprinos borbi protiv džihadista, što se nikako ne poklapa sa interesima Sjedinjenih Država. Teškoj situaciju u kojoj se juče našao Obama doprineli su i predsednici Kine i Irana, Si Đinping i Hasan Rohani, koji su otvoreno podržali stavove Vladimira Putina. Tako je američki predsednik došao u nelagodnu poziciju da brani ne samo svoje postupke za vreme skoro osmogodišnjeg mandata, već i čitavu američku spolju politiku u proteklih petnaestak godina.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Analitičari sada imaju pune ruke posla jer se utrkuju ko će temeljnije da opiše situaciju u Skupštini UN. Pojedinci poput, direktora "Forin polisija" Dejvida Rotkofa bili su oštri. Rotkof je napisao na Tviteru da je 85 odsto onoga što je Putin govorio budalaština i da je zvučao kao da je on sad mnogo važniji od Obame.

Dakle, za mnoge, ruski predsednik je i dalje napasnik i sliedžija, međutim, američki lider se pokazao prilično slabašno. "Obama bi možda pobedio u učionici, dok bi Putin odneo pobedu na terenu", napisao je Rotkof. Posle Generalne skupštine UN, Putin će se u Moskvu vratiti sa osećajem pobednika, dok će Obamu u Vašingtonu dočekati još veći gnev republikanaca, koji su već dugo nezadovoljni njegovom vladavinom.

Biznis Insajder ističe da je putin započeo novu eru geopolitike. Sjedinjene Američke Države nisu u poslednje vreme pokazale da su zaista svetski lider jer sve više gube podršku i partnere. Kako su se nedavno pojavile informacije da se Kina i Iran zajedno sa Rusijom uključuju u takozvanu Rusku kolaiciju u borbi protiv džihadista, zaista se stvara nov odnos snaga na političkoj mapi sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja