NOVA KRIZA U NAJAVI: ANKARA EU da održi reč ili puštamo migrante EU Prvo ispunite uslove!
Foto: Reuters

NOVA KRIZA U NAJAVI: ANKARA EU da održi reč ili puštamo migrante EU Prvo ispunite uslove!

Planeta -

Turski premijer Ahmet Davutoglu poručio je Briselu da Ankara neće morati da poštuje sporazum o migrantima ako EU ne ispuni obećanja i do juna ne uvede bezvizni režim za turske građane, a predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker uzvratio da Turska mora prvo da ispuni sve zahteve za putovanje bez viza u zemlje članice Evropske unije

"Ta obećanja su obostrana. Ako EU ne preduzme neophodne korake, bilo bi nezamislivo da Turska to učini", rekao je Davutoglu uoči odlaska u Strazbur, preneo je Rojters.

Nešto ranije, šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je da će Turska otkazati sporazum sa EU o migrantima, ako Brisel ne održi reč.

"Dogovor koji smo postigli sa EU je veoma jasan. Želimo da se ova ljudska tragedija okonča, da naši građani putuju bez viza. Ako EU ne bude održala reč, uključujući i sporazum o migrantima, onda ćemo otkazati sve sporazume", istakao je Čavušoglu.

EU je ubrzo odgovorila.

"Turska mora da ispuni sve preostale uslove da bi Komisija mogla da usvoji njen predlog u narednim mesecima", poručio je Junker na plenarnoj sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Kako je istakao, "ti kriterijumi neće biti razvodnjeni", prenosi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track