NOVE GENERACIJE KRVNIKA: ID obučava decu sa Zapada za napade u Evropi
Foto: Youtube/Printscreen

Ideologija kalifata

NOVE GENERACIJE KRVNIKA: ID obučava decu sa Zapada za napade u Evropi

Planeta -

Deca stranih boraca koji se u Siriji i Iraku bore za ISIL treniraju kako bi postala nova generacija terorista.

Ova teroristička organizacija se često hvali da decu koristi kao borce i bombaše samoubice, a sve je nedavno šokirao i snimak 4-godišnjeg Britanca krvnika. Postoje bojazni kako će broj dečaka prisiljenih da se bore sa ID vremenom samo još rasti.

"ISIL u svojim propagandnim materijalima često pokazuje da trenira te maloletnike kako bi postali iduća generacija terorista što bi u budućnosti za EU moglo da predstavlja veliki sigurnosni problem”, piše u godišnjem izveštaju Europola.

"Neki povratnici će sigurnosnu pretnju za EU predstavljati zbog toga što će prikupljati sredstva za ISIL, regrutovati nove članove ili pak radikalizovati aktiviste. Oni bi mogli da posluže i kao uzori za buduće nasilne džihadiste”, stoji u nastavku.U samoproglašenom kalifatu trenutno živi više od 50 dece iz Ujedinjenog Kraljevstva, a procenjuje se da tamo živi i oko 31.000 trudnica. Među njima se nalazi i Isa Dare, maloletnik iz Londona koji je s majkom došao u Siriju.Na jednom propagandom videu prikazan je kako u vazduh diže vozilo s trojicom zarobljenika. “Ubićemo one nevernike tamo”, uzvikuje 4-godišnji dečak u videu. Pratio ga je tinejdžer koji je takođe govorio s britanskim naglaskom.

Roditelji koji su pobegli iz kalifata pričaju da je ISIL njihovoj deci u školama prao mozgove. Neka od te dece tamo su čak od najranije dobi učila da izrađuju bombe dok su druga kući dolazila s lutkama belaca obučenih u narandžasta odela pa su za domaći zadatak morali da ih obezglave.

I dok se dečaci pripremaju za borbu, devojčice se odvojeno uče da kuvaju, čiste i podržavaju svoje buduće muževe džihadiste prema šerijatskom pravu. Europol izveštava kako je devojčicama zasad zabranjena borba, ali im je obećano poštovanje muških srodnika budu li svoju decu odgajale prema ISIL-ovoj ideologiji.

UNIŠTENO DETINJSTVO: Džihadisti uče decu da ubijaju zatvorenike

One se ohrabruju da se brzo pomire sa smrću svojih supružnika i dece. Veruje se da je broj dece stranaca u porastu s obzirom na to da stalno raste i broj strankinja koje se svakodnevno pridružuju ISIL-u. Europol poručuje da su oko 40 odsto holandskih građana koji dolaze u Siriju žene jer im je lakše da pobegnu nego muškarcima. U istom izveštaju stoji i kako je samo ove godine u borbama svoje živote izgubilo barem 89 dece.

Većina ih je poginula na području Sirije i Iraka vozeći automobile ili kamione pune eksploziva kako bi napali vojne mete.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track