NOVE PRETNJE ČOVEČANSTVU: Svet u strahu od hiperterorizma
Foto: Profimedia

Bezbednosna konferencija u Minhenu

NOVE PRETNJE ČOVEČANSTVU: Svet u strahu od hiperterorizma

Planeta -
Hiperterorizam, opasnost od novih tragičnih napada islamista i Hladni rat samo su neki od strašnih scenarija koji bi mogli da zadese svet, zaključak je visokih svetskih zvaničnika koji su se sastali na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

Ovo su samo neke od pretnji sa kojima se svet suočava. Ministri spoljnih poslova Rusije, Nemačke i Velike Britanije različito su danas ocenili izglede za uspešno realizovanje primirja u Siriji u roku od nedelju dana. Na pitanje moderatora Minhnenske bezbednosne konferencije Volfganga Išingera o tome kakve su šanse za uspeh dogovora o primirju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je odgovorio: "49 odsto".

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond, koji je sedeo pored Lavrova, ocenio je da komentar njegovog ruskog kolege više zvuči kao da su izgledi "negde blizu nule", prenosi AP. Na isto pitanje šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je rekao da veruje da su šanse za primirje u Siriji 51 odsto, navodi Rojters.

Keri: Rusija sprovodi agresiju

Američki državni sekretar Džon Keri oštro je danas u Minhenu kritikovao Rusiju zbog njenih akcija u Ukrajini i Siriji, optuživši je za "ponovljenu agresiju" u obema zemljama.

"Sankcije protiv Rusije ostaće na snazi sve dok ne primeni sve aspekte mirovnog sporazuma o Ukrajini koji je postignut u Minsku prošle godine", poručio je Keri na Bezbednosnoj konferenciji u južnom nemačkom gradu. Kako je istakao, Rusija ima jednostavan izbor - ili će u potpunosti primeniti sporazum iz Minska, ili će se i dalje suočavati sa ekonomski pogubnim sankcijama.

Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters

Medvedev: Novi period Hladnog rata

Ruski premijer Dmitrij Medvedev ocenio je danas da su odnosi Rusije i Zapada ušli u period "novog hladnog rata". "Možemo jasno da kažemo: ušli smo u novi period hladnog rata", rekao je Medvedev na konferenciji o bezbednosti u Minhenu.

"Sticanje poverenja je teško, ali moramo da počnemo. Naši stavovi se razlikuju ali se ne razlikuju kao pre 40 godina kada je u Evropi postojao zid", rekao je Medvedev. On je rekao da se ponekad pita da li je 2016. ili živimo u 1962. godini.

Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters
Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters

Manuel Vals: Evropa je ušla u eru hiperterorizma

Francuski premijer Manuel Vals je upozorio da su novi veliki napadi u Evropi su izvesni i pozvao na oprez i spremnost na reagovanje.

Manuel Vals, Foto: AP
Manuel Vals, Foto: AP

Vals, čija se zemlja našla na udaru dva islamistička napada prošle godine, rekao je da je Evropa ušla u novu eru koju karakteriše trajno prisustvo "hiperterorizma" što, kako je ocenio, "svi osećaju", prenosi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track