NOVI DETALJI AFERE PANAMA: Mosak Fonseka koristila Crveni krst da prikrije poreklo novca
Foto: Ap 4 April 2016

Afera Panama

NOVI DETALJI AFERE PANAMA: Mosak Fonseka koristila Crveni krst da prikrije poreklo novca

Planeta -

Panamska advokatska kompanija pomagala je nekim klijentima u skrivanju novca tako što je prikazivala da su povezani s finansiranjem Crvenog krsta.

Nove detalje, objavio je švajcarski list Zontags Cajtung. Oni navode kako su klijenti na taj način lakše otvarali račune u bankama za svoje ofšor firme.

Te novine koje izlaze nedeljom deo su medijske mreže koja ima pristup Panamskim dokumentima koji su iscurili iz kompanije Mosak Fonseka.

Predsednik Međunarodnog odbora Crvenog krsta Piter Maurer izjavio je da njegova organizacija nije imala nikakve veze sa ofšor firmama i da nikada nije dobila nikakvu donaciju od njih.

"Kada se dovede u pitanje ugled Crvenog krsta, životi dolaze u opasnost", izjavio je Mauer za ovaj list.

Mosak Fonseka osnovala je dve fondacije, Bratstvo i Vera čiji je službeni korisnik bio Crveni krst, piše list. Te fondacije imale su udeo u 500 kompanija.

Kada su banke pitale klijente Mosak Fonseke za vlasničku strukturu tih kompanija, oni su se izvlačili na te dve fondacije i njihovu navodno važnu ulogu, bez navođenja stvarnih vlasnika.

Nedeljnik navodi da je korišćen naziv Međunarodni Crveni krst umesto Međunarodni odbor Crvenog krsta, ali da se u otkrivenim dokumentima često navodi ispravna adresa Crvenog krsta u Ženevi.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track