NOVI RUSKI BOMBARDER ZAPADU UTERUJE STRAH U KOSTI: Nosiće nuklearne rakete velike preciznosti
Foto: Printscreen Youtube

Nije šala

NOVI RUSKI BOMBARDER ZAPADU UTERUJE STRAH U KOSTI: Nosiće nuklearne rakete velike preciznosti

Planeta -

Nova verzija ruskog strateškog bombardera TU-160M2 blekdžek supersonik trebalo bi da uđe u proizvodnju 2022. a rusko vazduhoplovstvo će imati između 30 i 50 ove verzije letelice za nošenje raketa.

Originalni TU-160 je poslednji strateški bombarder iz programa SSSR-a pre nego što se 1991. godine desio raspad.Informaciju da će 2022. krenuti serijska proizvodnja ovog aviona potvrdio je i predsednik korporacije "Junajter erkraft" Jurij Sliusar u intervjuu za Rosija-24.

Bombarderi će verovatno biti pravljeni u serijama od dva-tri godišnje u Kazanu.

"To je savršeno sposoban bombarder sa nadogradnjom", rekao je ekspert za rusko naoružanje Majkl Kofman, saradnik u Međunarodnog instituta Vudrou Vilson.

"Modernizacija TU-160 je nešto veoma realno. Ovo takođe pokazuje da je Rusija posvećena očuvanju vazdušnog potencijala svog nuklearnog trojstva", rekao je on.

Kao i original TU-160, i novi "blekdžek" je osmišljen pre svega kao nosač krstarećih raketa osmišljen da može da lansira nuklearne projektile sa velikih razdaljina.

Ovaj avion će "ispod haube" imati praktično novi dizajn sa potpuno novim avionskim pogonom pa čak i modifikovanim mogućnostima leta.

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

Inače, razvoj ovog aviona je deo reforme nazvane "Program 2020" u okviru koje bi trebalo unaprediti svo rusko oružje i obučiti 250.000 vojnika da njime rukuju.

(National interest)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track