NOVI ŠOKANTNI DOKUMENTI: Evo kako ID zahvaljujući Asadu zarađuje milione
Foto: Youtube/Printscreen

Trgovina

NOVI ŠOKANTNI DOKUMENTI: Evo kako ID zahvaljujući Asadu zarađuje milione

Planeta -

Tajni dokumenti o prodaji nafte između Islamske države i sirijskog predsednika Bašara al Asada otkriveni su među dokumentima naftnog tajkuna ID, Abu Sajafa pošto je ubijen.

Iako se to dogodilo pre gotovo godinu dana, sada je objavljena dokumentacija koja razotkriva kako je čovek s gotovo nikakvim iskustvom izgradio mrežu trgovaca na veliko i malo koji su teroristima omogućili enormnu zaradu od nafte zbog čega su postali najbogatija teroristička organizacija na svetu.

Sajafov zadatak bio je i odobravanje sredstava za troškove robova i obnova naftnih postrojenja koja su uništena u napadima.

Može se videti da su ukupni prihodi Islamske države od prodaje nafte za period od šest meseci, zaključno s februarom 2016. godine iznosili 289,5 miliona dolara. Mesečno su teroristi zarađivali 40 miliona dolara samo od prodaje nafte Asadovom režimu pošto su se dokopali najunosnijih sirijskih naftnih polja.

Ovaj Tunižanin koji se preselio u Irak posle pada Sadama Huseina, bio je, prema pričama bivših radnika, poznat kao zastrašujući šef koji je 150 ljudi držao u strahu da će ih premestiti u Irak ili da će im odrubiti glave. Mamio ih je izdašnim platama koje su bile četiri do osam puta veće od prosečnih.

Naftni tajkun Islamske države ubijen je 16. maja 2015. godine tokom iznenadnog napada na njegovo imanje.Pre toga, od 2014. godine i zauzimanja bogatih naftnih polja od strane IS-a, Abu Sajaf je uspostavio sistem koji je omogućavao privatnim kupcima da svojim kamionima dođu da naftnih polja kako bi natočili naftu, ali su za to plaćali u gotovini. Ta sirova nafta se potom prodavala lokalnim improvizovanim rafinerijama, da bi se prerađena našla na benzinskim pumpama ili bi došla do švercera.

Teroristi Islamske države, Foto: AP
Teroristi Islamske države, Foto: AP

Najveću količinu nafte od Islamske države kupio je upravo režim sirijskog predsjednika, tvrdi Ministarstvo finansija SAD-a.

"Pripadnici Asadovog režima i Islamske države se međusobno ubijaju, a upetljani su u milionsku trgovinu", tvrdi Adam Zubin, portparol ministarstva.

Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters

Deo nafte koju je proizveo ID završio je u Turskoj. Upravo zbog velikog profita od prodaje nafte SAD je u svojim vazdušnim napadima ciljala naftnu infrastrukturu. Ipak, pored toga što su im je uništena trećina kapaciteta, teroristička grupa i dalje od prodaje 'crnog zlata' zarađuje milion dolara dnevno, a sistem prodaje koji je postavio Abu Sajaf i dalje funkcioniše.Nasledio ga je francuski džihadista Abu Mohamed al-Fransi, prenosi britanski Telegraf.

(Telegraph/Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja