NOVINAR KOJI POZNAJE DŽIHADISTE: Ako Zapad hoće da im stvori problem, neka prekine isporuke oružja
Foto: Printscreen Youtube

Apel

NOVINAR KOJI POZNAJE DŽIHADISTE: Ako Zapad hoće da im stvori problem, neka prekine isporuke oružja

Planeta -
Prvi zapadni novinar koji je ikada imao pristup Islamskoj državi, Jirgen Todenhofer (75), smatra da bi Zapad, ako želi da stvori prave probleme IS, trebalo da zaustavi isporuku oružja, municije i novca iz zalifskih monarhija toj teorističkoj organizaciji i da zatvori tursku granicu koju džihadisti koriste za tranzit

Todenhofer je za Raša tudej rekao da su mu prošle godine, tokom desetodnevnog boravka na teritorijama pod kontrolom IS, džihadisti obelodanili da većinu oružja nabavljaju od Slobodne sirijske vojske - opozicionog pokreta koji se bori protiv snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada.

On je podsetio na svoja iskustva sa putovanja na kojem je bio u decembru 2014, navodeći da je realnost na terenu drugačija od onoga što bilo ko na Zapadu uviđa i da je ključni plan IS da sprovede najveće versko čišćenje u istoriji čovečanstva.

On se, kako navodi, slobodno kretao po teritoriji IS u Siriji i Iraku, i upozorio da je ova grupa "mnogo snažnija i opasnija" nego što bilo ko shvata na Zapadu. Nemački novinar i publicista putovao je preko Turske do iračkog Mosula, najvećeg grada koji pod kontrolom drži IS.

On, između ostalog, ističe da IS sada drži teritoriju koja je po dimenzijama veća od Velike Britanije, a podržava je "gotovo ektatični entuzijazam, kakav nikada nije video ni u jednoj ratnoj zoni".

Todenhofer, takođe, navodi da svakog dana stotine novih boraca stižu iz čitavog sveta da se priključe IS. "To je za mene neshvatljivo", kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track