NOVO DISCIPLINOVANJE KADROVA U VRHU KINESKE VLASTI: Sji Đinping skuplja redove i jača svoju poziciju
Foto: AP 1 Jan 2016

Reorganizacija

NOVO DISCIPLINOVANJE KADROVA U VRHU KINESKE VLASTI: Sji Đinping skuplja redove i jača svoju poziciju

Planeta -

Kineski šef države Sji Đinping želi da suzbije rastuću korupciju i pri tome utvrdi svoju vlast. Kako navodi stručnjak za Kinu Viktor Ših, svi su radoznali da vide kako će izgledati “kadrovska reorganizacija”.

“Uvek može da se desi da na plenumu u 25-člani Politbiro budu primljeni novi članovi. Moglo bi da dođe i do iznenađenja, jer mladi funkcioneri iz tabora predsednika Sjia Đinpinga sada imaju šansu da sledeće godine dospeju u Stalni odbor Politbiroa, tela u kojem su pre toga bili samo obični članovi. Osim toga, u Partiji se mnogo diskutuje i o tome da li bi trebalo institucionalizovati novi kontrolni sistem za njene funkcionere. Vrlo me zanima kako bi mogle da izgledaju te nove mere i kako će biti sprovedene u delo”, navodi Ših.

Ističe i da je prilično siguran da postoji Đinpingova frakcija u Partiji.

“Na ključnim pozicijama su se našli funkcioneri koji su radili u istočnokineskim obalskim provincijama Fuđijan ili Žeđijang (Si Đinping je u tom provincijama radio 22 godine - prim. red.) To im otvara put ka Centralnom komitetu ili čak i u Politbiro. Ta grupa nije velika, ali na osnovu važnosti funkcija i odgovornosti koju imaju članovi Sijeve frakcije, oni imaju dobre šanse za uspon do centra moći”, kaže Ših.

Prema njegovim rečima, antikorupcijska kampanja je bila veoma uspešna.

“Ona je neutralizovala gotovo sve moguće izazivače u Partiji, na primer, frakciju oko člana Politbiroa Lija Juanćaoa (Li je zamenik predsednika države u odlasku, doveden u vezu sa mnogim poznatim slučajevima korupcije). Ali, pošto su članovi Sijeve frakcije pošteđeni, obezbeđen im je politički uspon. Sji Šinping je 2012. izabran za generalnog sekretara, a godinu dana kasnije za predsednika države. Otada on politiku stalno vodi pomoću "radnih grupa" koje je sam stvorio i čije delovanje je vremenski ograničeno”, ističe Ših.

(DW.de)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track