NUKLEARNA GRDOSIJA: Car bomba stigla u Moskvu

Maketa

NUKLEARNA GRDOSIJA: Car bomba stigla u Moskvu

Planeta -
Rusi su napravili samo jedan primerak ove bombe koja je eksplodirala 1961. godine kada je nastao oblak visine 95 kilometara

MOSKVA - Povodom 70-godišnjice proizvodnje nuklearnog naoružanja u Rusiji, u Moskvu je stigla maketa Car bombe u prirodnoj veličini. Službeno, Rusija je napravila samo jedan primerak koji je detonirala 30. oktobra 1961. godine iznad zaliva Mitjušika, odnosno arhipelaga Nova Zemlja u Arktičkom moru.

Bomba je bačena sa visine od 10,5 kilometara, a detonirana je na visini od 4 kilometra iznad zemlje. Njen pad usporavao je padobran težak 800 tona, kako bi Tu-95, avion koji ju je nosio, mogao dovoljno daleko da odleti od nulte tačke, odnosno, oko 45 kilometara daleko.

Nakon detonacije, avion je zbog vazdušnog udara prisilno ponirao jedan kilometar. Eksplozija je bila vidljiva s udaljenosti od čak 1.000 kilometara. Visina oblaka koji je nastao nakon eksplozije dosegla je visinu od neverovatnih 95 kilometara, odnosno ušao je ne samo u stratosferu, već duboko u mezosferu.

Selo Severnij, koje je od nulte tačke bilo udaljeno 55 kilometara, u potpunosti je uništeno, a to ne treba da čudi, ako se uzme u obzir podatak da je oblak na tlu bio prečnika 40 kilometara. Danas se maketa te megabombe nalazi u moskovskom muzeju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track