O OVOME SE ĆUTI Šta morate znati o eskalaciji nuklearne napetosti! Na udaru Varšava, Zagreb, Berlin?
Foto: U.S. Navy

Tenzije

O OVOME SE ĆUTI Šta morate znati o eskalaciji nuklearne napetosti! Na udaru Varšava, Zagreb, Berlin?

Planeta -

Bela kuća je ovih dana izjavila kako je "jako zabrinuta" zbog ruskih borbenih aviona koji su leteli u blizini američkog broda na Baltiku, što je za Pentagon bio "simulirani napad". Međutim, nito se neusuđuje da iznese informaciju o tome šta je bilo na tom brodu i zašto je bio uopšte bio na Baltiku.

Brod je bio "USS Donald Cook", jedan od četiri razarača američke ratne mornarice koji je na Baltiku u sastavu "protivraketne odbrane NATO saveza u Evropi".

Te jedinice, koje će se povećati, opremljene su radarima Aegis i presretačem projektila SM-3, ali i krstarećim projektilima Tomahavk, koji mogu nositi konvencionalne i nuklearne bojeve glave. Drugim rečima, to su jedinice nuklearnog napada, sa "štitom" koji bi trebalo da neutralizuje neprijateljski odgovor.

"USS Donald Cook", počevši od 11. aprila iz poljske luke Gdanjsk, plovio je dva dana na samo 70 kilometara od ruske pomorske baze u Kalinjingradu, te su ga zbog toga preletali ruski lovci i helikopteri.

Foto: AP
Foto: AP

Osim ovih brodova, "štit" NATO saveza u Evropi u sadašnjoj strukturi ima "istureni" radar u Turskoj, kopnene elemente u Rumuniji, koji se sastoje od 24 projektila SM-3, a slično će biti instalirano u Poljskoj.

Moskva upozorava da kopnene baterije, mogu lansirati nuklearne projektile Tomahavk, te da predstavljaju jasno kršenje ugovora koji zabranjuje raspoređivanje u Evropi nuklearnih projektila srednjeg dometa.

Šta bi učinile SAD, koje optužuju Rusiju da preletima izaziva "nepotrebnu eskalaciju napetosti", ako Rusija pošalje i rasporedi svoje razarače duž američke obale i instalira projektile na Kubi ili u Meksiku? Niko se u najvećim svetskim medijima ne usuđuje da postavi ovo najjednostavnije pitanje, nego se i dalje mistifikuje stvarnost.

Poslednja vesst koja se skriva je prenošenje aviona F-22 Raptor, najnaprednijih američkih borbenih bombardera s mogućnošću nuklearnog napada, koji iz baze Tjundal na Floridi dolaze u bazu Lejkenghit u Engleskoj, što je 11. aprila saopštilo Evropska komanda Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM), javlja Manlio Dinuči iz italijanskog lista Il Manifesto.

EUCOM je evropsko ime američke vojne komande, kojoj gotovo sva nacionalna ministarstva odbrane zemalja EU moraju polagati račune.

Foto: Beta
Foto: Beta

Iz Engleske će avioni F-22 Raptor biti "raspoređeni u drugim bazama NATO saveza, na isturenim mestima, kako bi se povećale mogućnosti za obuku i vežbe odvraćanja bilo kakve akcije destabilizacije evropske bezbednosti".

Reč je o neizbežnoj pripremi i raspoređivanju dodatnog oružja u Evropi, koje uključuje nove američki nuklearne bombe B61-12, koje gađaju ciljeve na oko 100 kilometara i s bojevom glavom s četiri opcije napajanja.

Ovo novo oružje je deo programa širenja nuklearnih snaga, koji je pokrenut od strane Obamine administracije, a uključuje i izgradnju još 12 napadačkih podmornica vrednosti 7 milijardi dolara, a svaka je naoružana s 200 nuklearnih bojevih glava.

Njujork Tajms 17. aprila piše kako je u procesu izgradnje novi tip nadzvučnih letelica koje, jednom u atmosferi, mogu manevrisati tako da izbegnu udar presretača projektila, a novi tip bojevih glava putuje ka cilju brzinom više od 27.000 kilometara na sat.

Rusija i Kina slede SAD i razvijaju slična oružja. U međuvremenu, Vašington ubire profit. Transformacija Evrope u poligon nuklearne konfrontacije istovremeno sabotira, naravno, uz pomoć nekoliko evropskih vlada, bilo kakvu mogućnost obnove ekonomskih odnosa između Evropske unije i Rusije, a sve s ciljem povezivanja EU u neraskidiv TTIP savez sa Sjedinjenim Državama na čelu.

Guranjem u isto vreme evropskih saveznika na povećanje vojne potrošnje u korist američkog vojno-industrijskog kompleksa izvoz je tokom poslednjih pet godina povećan za 60 odsto, tako da je oružje postao najveći američki izvozni artikl.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

I ko kaže da se rat ne isplati? Ali, niko ne postavlja pitanje koji će ciljevi u apokaliptičnom scenariju biti prvi na udaru? Varšava, Bukurešt, Zagreb, Berlin ili sigurne američke metropole i savezne države poput Kanzasa, Južne Dakote, Ajove, Minesote i drugih bespuća u samom srcu Sjedinjenih Američkih Država, ali čak i Kalifornije i Njujorka, koje "štite" hiljade kilometara Pacifika i Atlantskog okeana.

Istovremeno je skandal i simulacija napada prelet ruskog aviona iznad američkog razarača 70 kilometara od ruske baze u Kalinjingradu, takoreći u samom srcu Evrope. Zar se niko ne usuđuje da se upita šta će uopšte uopće traži "USS Donald Cook" na Baltiku? Ne, jer su hrabri američki mornari i oficiri tu da nas "zaštite od ruske agresije". To je odgovor kojeg ćete čuti od većine "objektivnih" i etabliranih evropskih medija.

(Altermainstreaminfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track