OBAMA: Lak pristup oružju je protivan zdravom razumu
Foto: Beta AP

Posle serije ubistava

OBAMA: Lak pristup oružju je protivan zdravom razumu

Planeta -

Američki predsednik Barak Obama ponovo je danas pozvao na smanjenje dostupnosti oružja u SAD i istakao da je lak pristup oružju u toj zemlji "protivan zdravom razumu".

"Čak i nakon što smo videli kako roditelji tuguju za svojom ubijenom decom, činjenica da kao zemlja ne činimo ništa da sprečimo novu sličnu tragediju nema nikakvog smisla", izjavio je Obama u svom nedeljnom radio obraćanju, nedelju dana posle najvećeg masovnog ubistva u SAD kad je napadač u gej klubu u Orlandu ubio 49 ljudi, prenela je agencija AFP.

Amerikanac avganistanskog porekla i muslimanske vere Omar Matin (29), koji je posedovao legalno nabavljeno oružje, otvorio je u prošlu subotu vatru u klubu "Puls" u Orlandu i ubio 49 i ranio 53 ljudi, posle čega je ubijen u okršaju sa policajcima.

"Ako budemo oštri po pitanju terorizma, posebno onog koji je nastao na našem tlu, a kojem smo svedočili u Orlandu i San Bernardinu, to će otežati ljudima koji žele da ubijaju Amerikance da dođu do automatskog oružja kojim može da se ubije veliki broj ljudi u kratko vreme", naveo je Obama, podsećajući na slučaj iz decembra 2015, kad su muškarac i žena u San Bernardinu ubili 14 ljudi.

"Kao i svi očevi, i ja sam stalno zabrinut za bezbednost mojih ćerki. Posebno kad vidimo da se na mestima koje naši sinovi i ćerke posećuju svaki dan, poput škola, crkvi, bioskopa, noćnih klubova, odvija nasilje koje je bilo moguće sprečiti", istakao je Obama, uoči sutrašnjeg Dana očeva.

"Nepojmljivo je da dopuštamo lak pristup oružjima na tim mestima", rekao je on i dodao: "Naša deca moraju da čuju da pričamo o riziku koje oružje predstavlja po naše zajednice, čak i kad su oni koji govore suprotno glasni i moćni."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track