OBAMA: Ponosan sam što mi je Angela Merkel prijatelj
Foto: Reuters

Drugarstvo

OBAMA: Ponosan sam što mi je Angela Merkel prijatelj

Planeta -

Američki predsednik Barak Obama pohvalio je danas liderske kvalitete kancelarke Angele Merkel, a naročito njenu odvažnost u rešavanju izbegličke krize.

"Mislim da su kancelarka Merkel i brojni Nemci pokazali odvažnost u izbegličkoj krizi", rekao je Obama u intervjuu za "Bild" uoči sutrašnje posete Nemačkoj.

On je rekao da Nemačka ne treba sama, ili još sa nekom zemljom da nosi čitav teret krize i ocenio da je nedavni dogovor EU i Turske korak ka pravednijoj podeli odgovornosti. Prema njegovim rečima, Merkel je zaslužna za to što Nemačka sada ima veću ulogu na međunarodnoj sceni.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednik SAD nije štedeo reči hvale za kancelarku rekavši da je ona "čuvarka Evrope", a opisao ju je i kao "pragmatičnu i fokusiranu na ono što se može ostvariti". Napominjući da je Merkel pokazala kvalitete "pravog moralnog i političkog lidera", Obama je istakao da kancelarku smatra jednim od svojih najbliskijih partnera i prijateljem na šta je naročito ponosan.

"Kad ona nešto kaže, ona to i misli. Kad kaže da će nešto uraditi, ona to i uradi. Ja imam poverenja u nju", rekao je Obama.

Obama će sutra zajedno sa kancelarkom otvoriti industrijski sajam u Hanoveru, a u ponedeljak će se u okviru mini-samita sastati sa nemačkom kancelarkom, britanskim i italijanskim premijerima Dejvidom Kameronom i Mateom Rencijem, kao i francuskim predsednikom Fransoa Olandom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track