OBAMA: Rat u Siriji me i dalje proganja
Foto: Reuters

Kaje se zbog nekih odluka

OBAMA: Rat u Siriji me i dalje proganja

Planeta -

Američki predsednik Barak Obama priznao je da ga "nesposobnost" da okonča građanski rat u Siriji "i dalje proganja", ali je rekao da smatra da je njegovo odbijanje da interveniše bio ispravan izbor.

"Uvek ima stvari za koje pomislim da bih voleo da sam bolje postupio, ali nema mnogo situacija gde pogledam unazad i kažem da je odluka koju sam zapravo doneo ili put kojim smo se kretali bio pogrešan", rekao je Obama u intervjuu sa istoričarkom Doris Kirns Gudvin, koji je objavljen u sredu.

Kao "dobar primer toga", Obama je naveo situaciju u Siriji koja ga, kako je rekao, "neprekidno progoni", prenosi AFP.

"Rekao bih da od svih stvari koje su se dogodile tokom mog predsedavanja, znanje da imate stotine hiljada stradalih, milione raseljenih, čini me da se zapitam šta sam mogao drugačije da uradim u poslednjih pet, šest godina", rekao je Obama, koji će Belu kuću napustiti u januaru 2017. godine.

On je, ipak, rekao da su opcije za svrgavanje sirijskog predsednika Bašara al-Asada bile problematične, a da su konvencionalni argumenti o onome šte se moglo uraditi "pogrešni".

Obama je kritikovan zbog odbijanja da interveniše kako bi se okončali sukobi, u kojima je stradalo 300.000 osoba, ali i koji su omogućili Rusiji i Iranu da potvrde svoju moć na Bliskom istoku i izazvali izbegličku krizu, koja je destabilizovala Evropu, podseća AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track