OBAMA: SAD poštuju odluku Britanaca da odu iz Evropske unije
Foto: AP

Specijalne veze Vašingtona i Londona ostaju

OBAMA: SAD poštuju odluku Britanaca da odu iz Evropske unije

Planeta -

BEOGRAD - Sjedinjene Američke Države poštuju odluku Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, rekao je predsednik SAD Barak Obama i dodao da to neće uticati na specijalne veze Vašingtona i Londona.

U prvoj reakciji na rezultate referenduma, Obama, koji se snažno zalagao za ostanak Velike Britanije u EU, rekao je da su se gradjani Britanije izjasnili, prenosi AP i dodaje da odluka predstavlja značajan udarac njegovim naporima da se suprotstavi stavovima izolacionista koji jačaju u mnogim delovima sveta.

"Velika Britanija i Evropska Unija ostaće nezamenljiv partneri SAD čak i ako počnu pregovore o redefinisanju odnosa, kako bi obezbedili dalju stabilnosti, bezbednosti i prosperitet za Evropu, Veliku Britaniju i Severnu Irsku i ceo svet", rekao je Obama u pisanoj izjavi koju je izdala Bela kuća dok je predsednik bio na putu u Kaliforniji.

Obama je dodao da je članstvo Velike Britanije u NATO je i dalje ključni stub u spoljnoj, bezbednosnoj i ekonomskoj politici SAD.

Obamin put u aprilu, u London, u tom cilju, ocenjen je kao mešanje u unutrašnje stvari Velike Britanija, ali je i njegovo zalaganje za ostanak Britanaca u EU, ocenjeno kao slabo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track