BESNI DIPLOMATSKI RAT AMERIKE I RUSIJE: Obama uveo nove sankcije, proteruje 35 ruskih agenata
Foto: AP

Udarac

BESNI DIPLOMATSKI RAT AMERIKE I RUSIJE: Obama uveo nove sankcije, proteruje 35 ruskih agenata

Planeta -

Američki predsednik Barak Obama potpisao je uredbu o novim sankcijama protiv Rusije, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju američkog Ministarstva finansija navedeno je da će ograničenja uticati na šestoro ljudi i pet ruskih preduzeća, uključujući i FSB.

U dokumentu, koji je Obama potpisao u sredu uveče, rekao je da je preduzeo "značajne korake u borbi za nacionalnu bezbednost" zbog zlonamernih sajber-aktivnosti a "s obzirom na sve veću upotrebu takvih aktivnosti u ugrožavanju demokratskih procesa ili institucija. "

Pet institucije su: Profesionalno udruženje dizajnera i obradu sistemskih podataka, autonomna nekomercijalna organizacija, Federalna služba bezbednosti, Glavna obaveštajna uprava (GRU), Specijalni tehnološki centar i Zorsekjuriti, ranije poznat kao Esaž Lab ili Tsor bezbednost.

Osobe koje su dospele na crnu listu su Vladimir Stepanovič Aleksejev, prvi zamenik šefa GRU; Aleksej Aleksejevič Belan; Jevgenij Mihajlovič Bogačev, Sergej Gizunov, zamenik šefa GRU, Igor Korobov, šef GRU i Igor Kostjukov, prvi zamenik šefa GRU.

SAD su takođe proterale 35 ruskih obaveštajnih agenata, dajući im 72 sata da napuste zemlju, kao odgovor na "uznemiravanje američkih diplomata u Moskvi", objavio je Rojters pozivajući se na zvaničnike.

Zatvorena su dva ruska objekta u Njujorku i Merilendu za koje SAD tvrde da se koriste "za obaveštajne svrhe".

"Ove aktivnosti nisu naš ukupni odgovor na agresivne aktivnosti Rusije", rekao je Obama, dodajući da SAD još uvek imaju veliki broj alata u svom arsenalu koje mogu da iskoriste "kada odaberemo vreme i mesto, a neki od njih neće biti objavljeni".

Administracija će takođe obezbediti izveštaj Kongresu "o naporima Rusije da utiče na naše izbore, kao i zlonamerne sajber aktivnosti koje se odnose na naš izborni ciklus u prethodnim izborima", rekao je Obama.

Novoizabrani predsednik Donald Tramp rekao je novinarima povodom izvešaja o predstojećem sankcija da "treba da nastavimo sa našim životima".

"Mislim da su računari zakomplikovali živote u veoma velikoj meri", rekao je Tramp.

(RIA Novosti/RT)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: NA IVICI SUKOBA? PUTIN PRETI NUKLEARKAMA! Tramp odmah reagovao! SAD spremne da odgovore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja