OBAMAKER OTIŠAO U ISTORIJU: Trampovi republikanci izglasali novi zakon o zdravstvu
Foto: AP 28 12 2016

Izmene

OBAMAKER OTIŠAO U ISTORIJU: Trampovi republikanci izglasali novi zakon o zdravstvu

Planeta -

U Predstavničkom domu Kongresa SAD izglasan je Zakon o zdravstvu koji su predložili republikanci.

Glasanje je prošlo veoma tesno, a republikanci su izvojevali pobedu sa 217 glasova za nasuprot 213 glasova protiv, navodi AP.

Konzervativci su se inače sedam godina zalagali za poništavanje i izmenu Obaminog akta o zdravstvenoj nezi, smatrajući da je povećao cene zdravstvenih usluga i smanjio mogućnosti za lečenje milionima Amerikanaca, navodi AFP. Republikanci, a među njima i Tramp, neumorno su vodili kampanju protiv reformi koje je Obama sproveo 2010. godine.

Demokrate brane "Obamaker", kako je Obamin zakon kolokvijalno poznat, govorivši da je pomogao da 20 miliona Amerikanaca dobiju zdravstveno pokriće i spasio hiljade života time što je osiguravajućim kućama zabranio da odbiju da leče ljude na osnovu postojećeg zdravstvenog stanja kod pacijenata.

Ranija verzija republikanskog plana za poništenje Obamakera propala je u martu, zbog nedostatka podrške i umerenih i konzervativnih članova partije, što je jedan od najbolnijih poraza Trampa otkad je stupio na mesto predsednika, navodi AFP.

Demokrate su ranije govorile da većina republikanaca i dalje nije pročitala revidiranu verziju zakona, ali je lider većine u Predstavničkom domu SAD, Kevin Mekarti, rekao: "Proći će, zakon je dobar".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: TOP 10 najvećih “bisera” Donalda Trampa!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track