OBJAVLJEN RAT DOLARU: Islamisti uveli zlatni dinar kao valutu kalifata

Džihadisti biznismeni

OBJAVLJEN RAT DOLARU: Islamisti uveli zlatni dinar kao valutu kalifata

Planeta -
Nova moneta pokazuje se stanovnicima teritorija koje je okupirala Islamska država, a njena vrednost je 139 dolara

Zvanični mediji Islamske države objavili su u nedelju video-snimak dug skoro sat vremena u kojem tvrde da već naveliko kuju svoju valutu. U tom propagandnom snimku pod nazivom “Povratak zlatnog dinara“, Islamska država opisuje kovanje zlatnika i to vidi kao udarac za SAD i njen “finansijski sistem ropstva”. Naracija u snimku je na engleskom jeziku, pretpostavlja se kao još jedan pokušaj da se “priđe” zapadnoj publici. Na kovanicama se nalazi mapa sveta i sedam grančica pšenice, i nosi arapsku poruku koja kaže da je njihov kalifat zasnovan na učenju Proroka.

Napadaju se banke sa Zapada i njihovi finansijski sistemi,koji se, kako navode, fokusiraju na “parče papira koji se zove dolar, nametnut ostatku sveta”. Takođe su se obrušili i na kapitalizam, opisujući ga kao “jedan od najvećih oblika korupcije koju je svet video”.

Nova moneta pokazuje se stanovnicima teritorija koje je okupirala Islamska država. Navodi se da iznošenje ove monete u inostranstvo neće biti dozvoljeno, već će biti u upotrebi samo unutar teritorija koje kontroliše Islamska država. Vrednost jednog "zlatnog dinara" je 139 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track