OBJAVLJENE NAJGORE PLJUVAČINE FRANCUSKOG PREDSEDNIKA Fudbaleri su glupi a Sarkozi je zec na baterije
Foto: Reuters 9 Jul 2016

Prostakluk

OBJAVLJENE NAJGORE PLJUVAČINE FRANCUSKOG PREDSEDNIKA Fudbaleri su glupi a Sarkozi je zec na baterije

Planeta -

Politički komentatori ne mogu da se načude seriji neočekivanih, povremeno šokantnih, a tu i tamo politički suicidalnih izjava francuskog predsednika Fransoa Olanda u 60 intervjua koje je kao knjigu objavio Le mond.

Posebno zato što se očekuje, ili se bar očekivalo donedavno, da se Oland na izborima na proleće takmiči za još jedan predsednički mandat. U skladu sa tim pretpostavljalo se da će predsednik stati na loptu. Ali nije. Novinarski dvojac lista intervjue je prikupljao sa namerom da ih stave u knjigu, a šta sve u njima piše...

"Pravosudni sistem popunjen je kukavicama", "U Francuskoj je previše doseljenika", "imamo problem sa islamom", "fudbaleri bi trebalo da izgrade svoje mozgove", "intelektualci nisu previše zainteresovani za ideju Francuske"...

Može se tako nabrajati čitav dan šta je sve Oland zadrobio. Za svog konzervativnog prethodnika na mestu predsednika Nikolasa Sarkozija rekao je da je "sirovi mini De Gol", što bi se još i moglo progutati, ako bi javnost uverio da je prefiksom "mini" hteo da popljuje njegove političke ili državničke sposobnosti.

Nazvao ga je, međutim, i "zecom na baterije", stranku Zelenih "ciničnim gnjavatorima", leve pobunjenike u njegovoj Socijalističkoj stranci "čoporom idiota", a svoju bivšu ljubavnu partnerku Valeri Triervejler izdajicom. Nju je častio takvim izrazom zato što je objavlila, a sad to i potvrđuje, da je Oland u razgovoru siromašne građane posprdno zvao "bezubima", što nije neka preporuka za političara u najmanju ruku levog centra.

Oni koji po medijima sada Olanda brane, kažu da su sporne izjave izvađene iz konteksta, kao i da ih je Oland dao, u većini slučajeva, davno, još pre nekoliko godina. 78 odsto Francuza sada smatra da je Oland jako pogrešio sa takvim izjavama. 86 odsto smatra da ne bi trebalo da se takmiči za predsednika.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track