OBRT U POLITICI: Tramp oduvao naciste koji su slavili pobedu!
Foto: Fonet

Novi lider Amerike udario na ekstremiste

OBRT U POLITICI: Tramp oduvao naciste koji su slavili pobedu!

Planeta -

Osuđujem neonaciste i alternativne desničare i odričem ih se, ne znam zašto sam ih privukao, moraću to ozbiljno da ispitam, poručio milijarder

VAŠINGTON - Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp osudio je ponašanje neonacista koji su proslavljali njegovu pobedu nacističkim pozdravom i uzvikivali: „Hajl, Tramp!“- Osuđujem ih. Odričem se takvih ljudi i osuđujem ih - poručio je on u intervjuu za Njujork tajms.Globalno zagrevanjeTramp je dodao da mu uopšte nije jasno zašto je privukao grupe ekstremnih desničara i neonacista.- Takozvana alternativna desnica nije grupa koju sam hteo da ojačam. Ako ih jeste uzdigla moja pobeda, moraću to da ispitam i otkrijem zašto - poručio je Tramp.U tom intervjuu rekao je i da neće krivično goniti Hilari Klinton, iako je u kampanji to obećavao, a ublažio je i stavove o globalnom zagrevanju, koje je nazivao „kineskom prevarom“, a svojevremeno je rekao: „Što da se planeta ne zagreje, u Njujorku je previše hladno.“Frka sa elektorimaIako je Tramp na izborima osvojio mnogo više elektora od Klintonove, mnogi i dalje traže od Elektorskog koledža da blokira njegov izbor za predsednika. Grupa od njih šestoro pokrenula je i sporazum o sprečavanju milijardera da uđe u Belu kuću. Takođe, pojedini kompjuterski stručnjaci tvrde da su hakeri pokrali glasove u korist Trampa u državama Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija. Jedan od njih Džej Aleks Holderman, direktor Centra za kompjutersku bezbednost i društvo na Univerzitetu Mičigen, utvrdio je da je Hilari dobila nerazumno manje glasova u državama gde se glasa elektronski.

Barak Obama častiMEDALJE ZA KRITIKU TRAMPABarak Obama, odlazeći predsednik SAD, dodelio je predsedničke Medalje slobode, najviša civilna odlikovanja u Americi. Među 21 laureatom su košarkaš Majkl Džordan, glumci Robert Redford, Tom Henks, Robert de Niro, muzičke legende Dajana Ros i Brus Springstin. Zanimljivo je da je većina laureata javno kritikovala Donalda Trampa.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track