IZ ZLA U GORE: Nekad najbogatiju ženu SSSR prvo otac strpao u pritvor, a sada trune u ludnici
Foto: Printscreen YT

Pad uzbekistanske princeze

IZ ZLA U GORE: Nekad najbogatiju ženu SSSR prvo otac strpao u pritvor, a sada trune u ludnici

Planeta -

Gulnara Karimov (44) ćerka pokojnog predsednika Uzbekistana Islama Karimova, za koju se verovalo da će naslediti oca, trenutno se nalazi u ludnici, u koju je navodno smestio novi šef države u strahu da će mu biti konkurencija.

Kada je Islam Karimov preminuo od moždanog udara, očekivalo se da ga Gulnara nasledi. Međutim, sadašnji predsednik Uzbekistana, Šavkat Mirzjoev je uspeo da dokaže da je ova lepotica mentalno poremećena, iako za to nikad nije bilo nikakvih naznaka.

Foto: AP
Foto: AP

44-godišnja Gulnara Karimova nekada je bila najbogatija žena bivšeg SSSR-a. Čerka bivšeg predsednika Islama Karimova završila je studije na Harvardu, godinama se družila sa svetskom elitom, a svojevremeno je imala i pop hit koji je harao top listama.

Gulnara je ujedno bila i naslednica očeve pozicije na čelu Uzbekistana, ali dvojac se posvađao 2014. godine kada su se u javnost pojavile njene poluobnažene fotografije, posle čega je otac stavio u zatvor.

Sada se pojavila i informacija kako je njegov naslednik, Šavkat Mirizojev, nedugo nakon njegove smrti, zatvorio 44-godišnjakinju u psihijatrijsku ustanovu ne bi li je eliminisao kao potencijalnu suparnicu u borbi za vlast.

Pad, kako su je zvali, uzbekistanske princeze, započeo je upravo kad je šef državne sigurnosti pokojnom Karimovu pokazao ranije spomenute fotografije zajedno s podacima o finansijskoj korupciji u koju je bila upletena. Prema pričama Karimov je tada svog šefa sigurnosti gađao pepeljarom, a Gulnaru išamarao u naletu besa.

Bogatija od Paris Hilton

Gulnara je godinu dana kasnije završila u kućnom pritvoru zbog optužbi za korupciju, a i danas se protiv nje vode istrage u SAD i Švajcarskoj zbog sumnji u pranje novca. Veruje se kako je nasledila 615 miliona funti koje su zaplenile američke i švajcarske vlasti.

Bivši britanski ambasador Kreg Murej opisao je jednom prilikom sledećim rečima "Magistarka s Harvarda, bogatija od Paris Hilton, vlasnica nekoliko kompanija, vlasnica crnog pojasa u borilačkim veštinama, tečno govori četiri jezika, dizajnerka nakita, pesnikinja i vlasnica hit singla."

Foto: Printscreen Yt
Foto: Printscreen Yt

Uprkos svemu tome, vrlo je omražena među Uzbekistancima koji su u njoj videli samo pohlepnu osobu gladnu za moći koja je koristila očev uticaj ne bi li zgazila svakoga ko joj stane na put".

Gulnaru i njenu 18-godišnju ćerku Iman niko nije video od 2014. godine.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track