ODLAZAK LEGENDARNOG NOSAČA: Bio je najduži ratni brod ikada i korišćen u Kini, Vijetnamu i Iraku
Foto: AP

Penzionisanje

ODLAZAK LEGENDARNOG NOSAČA: Bio je najduži ratni brod ikada i korišćen u Kini, Vijetnamu i Iraku

Planeta -

Prvi nosač aviona na nuklearni pogon USS Enterprajz (CVN-65) službeno je povučen iz službe u petak na ceremoniji u luci Njuport njuz u američkoj saveznoj državi Virdžiniji.

Radi se o prvom povlačenju nuklearnog nosača aviona u istoriji. Enterprajz, ili "Veliki E", kako su ga zvali oficiri i posada, porinut je 1961. godine i služio je punih 55 godina. Brod je učestvovao u vojnim operacijama u vezi kubanske krize, vijetnamski rat i rat u Iraku 2003. godine. Jedini brodovi koji su duže služili u mornarici SAD-a su drveni jedrenjaci USS Konstitjušon i USS Pueblo. Sa svoja 342 metra dužine, i dan danas drži rekord kao najduži vojni brod ikad sagrađena. Pri punoj spremi, imao je posadu od 4.600 ljudi.

Izvlačenje nuklearnog goriva započelo je 2012., kada je brod usidren i deaktiviran, a završeno je tek u decembru prošle godine. Sledeći korak, nakon službenog povlačenja, biće vađenje osam nuklearnih reaktora iz broda.

Do sada niko nikad nije izveo demontažu nuklearnih reaktora iz broda, a složeni proces demontaže zahtevaće i rezanje korita broda da bi se moglo doći do teško pristupnih delova.

Reaktori će biti odneti na odlagalište Hanford u saveznoj državi Vašington, gde se nalazi i "B Reaktor" - prvi plutonijumski nuklearni reaktor u istoriji. Teško je proceniti koliki će biti konačni uticaj na okolinu, s obzirom da ne postoje nikakva prethodna iskustva sa plovećim nuklearnim reaktorima.

Enterprajz je bio osmi mornarički brod tog imena, ali neće biti i poslednji. Već je dogovoreno da će planirani CVN-80 nosač aviona sledeće generacije, klase Džerald Ford, nositi to ime. Time će postati prvi nosač aviona nakon svog prethodnika koji nije imenovan u čast neke osobe. Ostali nosači klase Džerald Ford, koji bi u narednim decenijama trebalo postupno zameniti za nosače klase Nimic, biće nazvani po američkim predsednicima.

Nakon Džeralda Forda, prvog broda u klasi, sledeći brod zvaće se Džon F. Kenedi, nakon čega će uslediti novi Enterprajz.

Poslednji komandant broda, kapetan Tod Belc, u govoru na ceremoniji povlačenja iz službe naglasio je doprinos hiljada mornara koji su zaslužni za prestiž "Velikog E".

"Dok šaljemo ovaj brod u penziju, znamo da će sećanje živeti i nakon njega, i da smo mi, mornari i brodograditelji, veza sa sledećim Enterprajzom", rekao je Belc.

S povlačenjem Enterprajza, američka flota nosača aviona sada se sastoji od 10 supernosača klase Nimic, a očekuje se ulazak Džeralda R. Forda u službu, prvog supernosača nove klase, nazvane po tome 38. predsedniku SAD-a.

Sledeći Enterprajz trebao bi da bude završen, porinut i spreman za misije do 2027. godine. Biće izgrađen u istoj luci, Njuport Njuz, gde će njegov prethodnik biti demontiran. Kada uđe u aktivnu službu, zamijeniće USS Nimic - prvi brod prošle generacije supernosača na nuklearni pogon.

(Jutarnji.hr)

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track