ODLUČUJUĆA BITKA ZA ALEP: Asadu za konačnu pobedu fali samo jedan važan potez
Foto: Profimedia

Borbe

ODLUČUJUĆA BITKA ZA ALEP: Asadu za konačnu pobedu fali samo jedan važan potez

Planeta -
Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je da je odlučan da povrati kontrolu nad celom Sirijom ali je upozorio da bi borba protiv pobunjenika koji pet godina pokušavaju da ga svrgnu vlasti, mogla da još dugo traje.

Prema njegovim rečima, ofanziva u Alepu ima za cilj da se pobunjenicima prekine put ka Turskoj, koji oni koriste za snabdevanje raznim potrepštinama.

Inače, sirijske vladine snage su danas osvojile selo na uzvisini iznad grada Alepa, čime su gotovo opkolile predgrađa tog grada pod kontrolom pobunjenika, objavila je danas sirijska državna televizija.

Sirijska vojska je zauzela selo Al Tamura, koje se nalazi na uzvisini iznad gradova Anadan, Hajan i Haritan, koji su poslednjih dana bili izloženi žestokim udarima i postali su prva linija fronta u gotovo petogodišnjem sirijskom ratu, preneo je Rojters.

Televizija je objavila da je sirijska vojska, uz podršku oružanih grupa koje je podržavaju i ruskih vazdušnih udara, ovog meseca pokrenula veliku ofanzivu koja je imala za cilj da preseče linije snabdevanja pobunjenika prema Turskoj i preuzimanje potpune kontrole nad Alepom, koji je pre rata bio najveći sirijski grad i centar trgovine.

SAD i Rusija su juče objavili plan da se u Siriji u narednih nedelju dana obustave neprijateljstva, ali se ne zna da li će se toga držati zaraćene strane na terenu.

BBC smatra da se posle šest meseci intenzivnih napada na pobunjenike, odnos snaga u Siriji se dramatično promenio u korist predsednika Asada.Asadove snage ostvarile su značajan napredak na severu i jugu, a sada i u oblasti Alepa. Upravo ovaj grad je neverovatno strateški važan. Ukoliko bi se opkolio ovaj grad, opoziciji bi se naneo odlučujući udarac. Sirijska vojska i njeni saveznici svakim danom su sve bližu granici s Turskom.

Glavni cilj njihove borbe je da zapečate granice s Tuskom i Jordanom, kako bi prekinuli linije snabdevanja pobunjenicima, što bi bio konačan smrtonosan udarac pobunjenicima.

Bez obzira na to da li će dogovoreno primirje biti ispoštovano, svaki politički dogovor bi odrazio trenutni odnos snaga, koji višestruko ide Asadu na ruku.

Bašar al Asad, Foto: Profimedia
Bašar al Asad, Foto: Profimedia

S druge strane, opozicija je razjedinjena i politčki i vojno i ima ograničene mogućnosti izbora. Veliki je disbalans između političkih aspiracija opozicije i njihovih fizičkih mogućnosti, ocenjuje BBC.U međuvremenu, mnogi svetski lideri pokušavaju da nađu najbolje rešenje za sirijski konflikt. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov govoreći o prekidu vatre u Siriji rekao je da je verovatnoća da u toku sledeće nedelje do toga zaista i dođe manja od 50 odsto. Na pitanje koliko je, na skali od 1 do 100, uveren da će"prekid neprijateljstava" biti realizovan u roku od nedelju dana, Lavrov je odgovorio: "49 odsto."

Ocenio je da je neophodno da postoji koordinacija između ruske i američke vojske kako bi primirje u Siriji funkcionisalo.

(Agencije/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja