OGLED S NEIZVESNIM ISHODOM: Japanci šalju viski u svemir, ali jedno su zaboravili
Foto: Thinkstock, MKS 28.03

Optimisti

OGLED S NEIZVESNIM ISHODOM: Japanci šalju viski u svemir, ali jedno su zaboravili

Planeta -
Uzorci najboljeg viskija trebalo bi godinu dana da opstanu kraj rusko-američke posade na Međunarodnoj kosmičkoj stanici

TOKIO - Japanci planiraju da idućeg meseca pošalju u svemir određenu količinu viskija kako bi testirali uticaj bestežinskog stanja na njegov ukus.

Kako prenosi AFP, uzorci viskija vodeće japanske kompanije za proizvodnju alkoholnih pića "Suntory" provešće najmanje godinu dana na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS). Istraživači kompanije veruju da bi viski imao prijatniji ukus posle boravka u okruženju sa minimalnim temperaturnim varijacijama i ograničenim kretanjem tečnosti.

Suntory će poslati uzorke viskija starog 10, 18 i 21 godinu kao i uzroke nekih drugih alkoholnih napitaka. Po povratku na Zemlju, stručnjaci će oceniti njihov ukus dok će istraživači imati zadatak da tečnost podvrgnu naučnim analizama.

"Zasad ne nameravamo da primenimo rezultate studije na komercijalne proizvode", kazao je za AFP predstavnik japanske kompanije.

Potražnja za viskijem je eksplodirala u Japanu prošle godine pošto je japanska televizija NHK prikazala dramu "Mašan", istinitu priču o japanskom preduzetniku i njegovoj supruzi Škotlanđanki koji su osnovali prvi pogon za proizvodnju viskija u Japanu.

Na društvenim mrežama već su počele šale na račun japanskog optimizma da će im uzorci dobrog viskija opstati kraj rusko-američke astronautske posade MKS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja