OKREĆU SE RUSIJI: Putin spasava Grke ako pređu na drahmu!
Foto: B

Aleksis Cipras prekinuo sastanak da bi se javio ruskom predsedniku

OKREĆU SE RUSIJI: Putin spasava Grke ako pređu na drahmu!

Planeta -
Ukoliko se Atina vrati na svoju staru valutu, Moskva će joj uplatiti pomoć jer ona hoće da novac ide za plate i penzije Grka, a ne u budžet MMF i evropskih institucija, kaže analitičar Fatić. Grčki premijer obećao Merkelovoj da će danas predstaviti nove reforme. Berlin tvrdi da neće oprostiti dug Atini

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras juče je hitno prekinuo sastanak da bi razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, i to pre nego što se čuo s bilo kim od zvaničnika EU, što je podstaklo spekulacije da je odlučio da se Grčka okrene Rusiji.To se dogodilo odmah nakon saopštavanja rezultata istorijskog grčkog referenduma, na kojem su se građani izjašnjavali da li su za prihvatanje ili odbijanje predloga i zahteva međunarodnih kreditora. Prema rezultatima, više od 60 odsto Grka zaokružilo je opciju „ne“ međunarodnim partnerima, dok je svega 30 odsto bilo za „da“, to jest za stroge mere štednje i novu finansijsku pomoć zauzvrat.Stara valutaNakon razgovora na relaciji Putin-Cipras zvaničnici vlade dve zemlje kratko su saopštili da je šef Kremlja čestitao grčkom premijeru i istakao da je on na strani naroda te zemlje, kao i da su dvojica lidera razgovarala o unapređenju odnosa dve države. Međutim, to je u trenutku niza spekulacija o budućnosti Grčke, u sklopu kojih se razmatra i mogućnost njenog izlaska iz evrozone i vraćanja na drahmu, podstaklo navode da će se ona konačno okrenuti Rusiji i tako rešiti finansijski kolaps.Profesor dr Aleksandar Fatić sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju naglašava da će Moskva Grčkoj uplatiti pomoć ukoliko Atina odluči da ne otplati dugove međunarodnim kreditorima i vrati se na drahmu.- Rusi će reagovati tek tada, jer njima ne pada na pamet da plaćaju grčke dugove MMF, Evropskoj centralnoj banci i Evropskoj komisiji. Oni hoće da pomoć ide u plate i penzije Grka i u privredu zemlje, a ne u budžet MMF i evropskih institucija - naglasio je Fatić i dodao da će Cipras ipak prvo pokušati da postigne dogovor s kreditorima.Putin i Lagardova na vezi- Ako to ne uspe, on će verovatno uraditi sve sto je potrebno da spase svoju zemlju. Grčka ima potpisan sporazum s Rusijom o uplati pet milijardi dolara na ime akontacije za profit od tranzita gasa putem Turskog toka, kao i sporazum po kom će Rusija finansirati kompletnu izgradnju gasovoda kroz Grčku. Tih pet milijardi imaju očigledan karakter pomoći Atini. Uopšte ne čudi što je Cipras odmah juče razgovarao s Putinom. Verujem da Rusija neće ostaviti Grčku da propadne - objasnio je naš stručnjak.Putin i direktorka MMF Kristin Lagard razgovarali su juče telefonom o grčkom dugu na inicijativu predsednika Rusije, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je naveo da nije bilo reči o finansijskoj pomoći Rusije Grčkoj.MMF je juče obavestio Grčku da Atini ne može da isplati nikakva sredstava jer prošle sedmice nije platila dug, saopštio je sinoć predstavnik MMF posle razgovora direktorke te institucije i Ciprasa, prenose zapadne novinske agencije. Međutim, Lagardova je juče izjavila da je MMF spreman da pomognemo Grčkoj ukoliko ona to zatraži.

Nije im svejedno Fransoa Oland i Angela Merkel raspravljali u Parizu o sudbini zvanične Atine VRATA ZA GRČKU OSTAJU OTVORENA, AL’ VREME ISTIČEFrancuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel poručili su sinoć da vrata za nastavak pregovora sa Grčkom ostaju otvorena, istovremeno pozivajući Atinu da što pre dostavi ozbiljne i jasne predloge.- Vrata za razgovore ostaju otvorena. Sad je na vladi Aleksisa Ciprasa da napravi ozbiljne, kredibilne predloge, tako da ova dobra volja za ostanak u evrozoni može da se prevede u trajniji program. Na Evropi je da pokaže solidarnost s Grčkom - rekao je Oland na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkelovom, koja je ponovila:- Kažemo vrlo jasno da za Grčku vrata ostaju otvorena. Ali svako mora da preuzme odgovornost. Još ove nedelje Cipras mora podneti konkretan plan za ekonomsku budućnost svoje zemlje. Vreme ističe.Merkelova je naglasila i da uslovi za nov paket pomoći Grčkoj još nisu ugovoreni.Inače, Cipras je juče razgovarao s Merkelovom i obećao joj da će njegova zemlja danas partnerima u Briselu podneti nov plan reformi.

Fatić o nastanku krizeNIKO NIJE OPTUŽEN ZA ONO ŠTO SU BANKE URADILEAleksandar Fatić istakao je da je kriza u Grčkoj nastala jer su banke, pre svega nemačke i francuske, davale toj zemlji kredite bez realnog pokrića.- To je u svim tim zemljama krivično delo. Ipak, nijedan predsednik velike banke ni u Francuskoj ni u Grčkoj zbog toga nije uhapšen i osuđen, nego su umesto toga dugovi pretvoreni u državne dugove, a evrogrupa je izvršila pritisak na Atinu da spasava njihove banke. Tako je došlo do pada grčke privrede za 25 odsto i humanitarne krize - naglasio je Fatić.

Haos pred bankamaPENZIONERI KOLABIRALIŠirom Grčke ispred banaka i juče su se formirali redovi u kojima su stariji građani čekali i na temperaturi od 35 stepeni kako bi podigli po 120 evra, koliko im je i juče bio limit. Mnogi od njih su se i posvađali, a bilo je i onih koji su kolabirali.

Izabran naslednik... Varufakis i Cakalotos
Izabran naslednik... Varufakis i Cakalotos

Ostavka ministra finansijaVARUFAKIS: PONOSNO ĆU NOSITI TO ŠTO ME SE EU GADISamo nekoliko sati nakon što je svetom odjeknula vest o rezultatima grčkog referenduma, ministar finansija te zemlje Janis Varufakis podneo je ostavku i to objavio na svom blogu. Ta vest izazvala je opšte iznenađenje i šok s obzirom na to da je Varufakis bio žestoki protivnik mera štednje i zalagao se za to da građani njegove zemlje u nedelju većinom zaokruže „ne“, što se i dogodilo.- Premijer Cipras je smatrao da je ideja da odem potencijalno korisna u postizanju dogovora s kreditorima. Nosiću s ponosom gađenje EU, a referendum od 5. jula ostaće zapisan u istoriji kao jedinstven trenutak kad je jedan mali evropski narod ustao protiv dužničkog ropstva - zaključio je on i dodao da se nada da će njegov naslednik biti Euklid Cakalotos. Njega je premijer Cipras ubrzo i imenovao, a reč je o čoveku koji je bio ključni pregovarač u poslovima s kreditorima.

ČETIRI SCENARIJA EPILOGA KRIZEPartneri iz evrozone Grčkoj će ponuditi mnogo „mekši“ program, to jest povoljniji paket mera (što je najmanje verovatno, tvrde analitičari)Grčka će popustiti i ostati u evrozoni zahvaljujući rekapitalizaciji svojih banaka evropskim novcem, pri čemu bi grčka vlada za svoje fiskalne potrebe koristila isključivo domaće izvore prihodaAktuelna grčka vlada gubi vlast jer zbog zatvorenih banaka dolazi do sve većih ekonomskih i političkih problema. Nova vlada s kreditorima postiže sporazumGrčka izlazi iz evrozone (40 odsto šansi postoji za to, navode analitičari Dojče banke)

REAGOVANJAKristin Lagard, direktorka MMF: Pomoći ćemoMMF je ispratio referendum u Grčkoj. Pomno pratimo situaciju i spremni smo da pomognemo toj zemlji ukoliko ona to zatraži.Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta: dramatična vremenaČekaju nas teška, možda i dramatična vremena. Grčki premijer Aleksis Cipras misli da je popravio svoju pregovaračku poziciju, ali to nije tačno.Zigmar Gabrijel, nemački vicekancelar: Cipras srušio mostoveCipras vodi grčki narod putem gorkog odricanja i beznađa. On je srušio poslednji most preko kojeg su Evropa i Grčka mogle da naprave kompromis.Gardijan, Velika Britanija: Naterati Atinu da odgovaraSudbina doma demokratije više nije u njegovim rukama, a Evropska centralna banka mogla bi da natera Atinu da odgovara zbog duga.Telegraf, Velika Britanija: EU nam umire pred očimaRezultati referenduma srušili su planove onih evrokrata koji veruju da se javno mnjenje može jednostavno zastrašiti. Evropska unija umire pred našim očima.Bild, Nemačka: Šta sad, kancelarko?U Grčkoj se raduju kao kad su osvojili Evropsko prvenstvo u fudbalu 2004. godine. Šta sad da radimo, draga kancelarko Merkel?Pais, Španija: Grci su glasali za suverenitetDošao je trenutak istine za Evropu nakon glasnog „ne“ iz Grčke. Građani te zemlje u nedelju su poslali jasnu poruku Evropi - protiv štednje, za nacionalni suverenitet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track