OKSFAM AMERIKA: Američke kompanije sakrile 1.400 milijardi dolara u poreskim oazama
Foto: Printscreen YouTube

Nova afera

OKSFAM AMERIKA: Američke kompanije sakrile 1.400 milijardi dolara u poreskim oazama

Planeta -

Pare je sakrilo 50 američkih korporativnih giganata, među kojima su "Majkrosoft", "Epl", "Dženeral elektriks" i druge, i to između 2008. i 2014. godine, tvrdi međunarodna humanitarna organizacija Oksfam Amerika.

Kompanije su to izvele preko 1.600 svojih podružnica u poreskim utočištima kako bi pohranile i sklonile novac van dometa fiskalnih vlasti.

Istovremeno, kompanije nastavljaju da ostvaruju benefite od vladinog programa podrške u matičnim zemljama, a troškove toga plaćaju poreski obveznici.

Foto: AP
Foto: AP

Izveštaj je objavljen manje od dve nedelje posle "curenja" dokumenata panamske advokatske kancelarije "Mosak Fonseka", koje je otkrilo način stvaranja na hiljade anonimnih fiktivnih kompanija, kao i podatke o bogatstvu najmoćnijih javnih ličnosti na svetu u zemljama koje služe kao poreske oaze. U izveštaju je ukazano i na ogroman profit koji su velike kompanije prijavile da drže u inostranstvu, pošto bi, kako tvrde, platile visok porez za njegovo vraćanje u SAD.

"Dženeral elektrik" u poreskim oazama drži profit od 119 milijardi dolara, "Majkrosoft" 108 milijardi dolara, "Fajzer" 74 milijarde dolara, a "Alfabet", matična kompanija Gugla, profit od 47 milijardi dolara, dodaje se u izveštaju Oksfama.

"Kada korporacije ne plaćaju pravedan porez, vlade - bilo bogate ili siromašne - primorane su da smanje usluge ili da nadoknade manjak od porodica koje su u radnom odnosu i malih preduzeća. Ništa od toga nije prihvatljivo", zaključuje se u izveštaju Oksfama.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track