ONI SU ODRUBILI GLAVU HRVATSKOM TAOCU: Dolh Klavin i AaH Sain su Salopekovi dželati!
Foto: Profimedia

Oglasila se na Tviteru

ONI SU ODRUBILI GLAVU HRVATSKOM TAOCU: Dolh Klavin i AaH Sain su Salopekovi dželati!

Planeta -
fotografija navodnog ubistva Tomislava Salopeka je snimljena u pustinji, a prema položaju sunca koje je prilično nisko, fotografija je snimljena ili rano ujutro ili predveče

ZAGREB - Dolh Klavh i Aah Saina ubili su hrvatskog taoca u pustinjskom području Sinaja - piše u Twitter poruci Islamske države koju prenose inostrani mediji.

Kako prenesi Jutarnji.hr, fotografija navodnog ubistva Tomislava Salopeka je snimljena u pustinji, a prema položaju sunca koje je prilično nisko, fotografija je snimljena ili rano ujutro ili predveče. Senke na fotografiji otkrivaju da je bilo više egzekutora.

Po senkama se zaključuje da je bilo više dželata (Foto: Printscreen Twitter)
Po senkama se zaključuje da je bilo više dželata (Foto: Printscreen Twitter)

Ovo je prvi put da Islamska država objavljuje imena egzekutora koji nisu u vezi sa Džihadi Džonom.Sva dosadašnja pojedinačna smaknuća zapadnih državljana počinio je upravo Džihadi Džon. On bi se fotografisao sa svojom žrtvom, a nakon toga je slijedila jeziva fotografija ubijenog. Tako je bilo u dosadašnjih osam smaknuća zapadnih državljana.

U slučaju Tomislava Salopeka njegove navodne ubice nisu na fotografiji. Imena Dolh Klavh i Aah Saina dosad se nisu pojavljivala u javnosti i nije poznato na kojoj su poziciji u hijerarhiji ID.Nadležne službe fotografiju smaknuća, a kako saznaje Jutarnji.hr, analiza je pokazala da je fotografija delom digitalno obrađena, odnosno "da je prošla kroz fotoshop".

U ranijim slučajevima ubistava zapadnih državljana nakon objave fotografija usledio bi i video-snimak smaknuća. U ovom slučaju video-snimka, barem zasad, nema. Prema nekim procenama, tek bi eventualni video-snimak mogao biti potvrda ubistva. Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da ne može stopostotno da potvrdi ubistvo Hrvata Tomislava Salopeka i dodao da Hrvatska neće učestvovati u borbi protiv ID.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track