OPASNO: Teroristi vežbaju na Balkanu
Foto: Profimedia

Izveštaj evropske policije

OPASNO: Teroristi vežbaju na Balkanu

Planeta -

Islamisti pune tajna skladišta eksplozivom za napad u EU. Osim džihadista, u Evropi je zbog izbeglica sve više desničarskih ekstremista

BRISEL - Evropsku uniju sasvim izvesno očekuju novi teroristički napadi, navodi se u redovnom godišnjem izveštaju evropske policije Evropol i upozorava na to da džihadisti imaju trening kampove na Balkanu.- Osim kampova za uvežbavanje u Siriji, postoje i manji kampovi u Evropskoj uniji i u balkanskim državama. Vežbe za preživljavanje služe instruktorima islamske države za testiranje sposobnosti i odlučnosti potencijalnih članova - naveo je Manuel Navarete Panijagua, šef protivterorističkog centra Evropola i dodao:- Svi podaci govore da će Islamska država ili druge džihadističke grupe ponovno izvesti napade negde u Evropi, a posebno u Francuskoj, i to s namerom izazivanja teških posledica i brojnih žrtava među civilnom populacijom.Menjaju taktikuPrema njegovim rečima, džihadisti menjaju taktiku:- Imamo informacije pristigle od zemalja članica koje navode da terorističke grupe pokušavaju da na teritoriji EU naprave velika tajna skladišta eksploziva kojim bi izveli spektakularan napad.Podsećamo da je u Islamsku državu najviše ratnika s ovih prostora, njih nekoliko stotina, otišlo iz BiH, Kosova, Crne Gore i Makedonije. U BiH je označeno nekoliko utočišta vehabija, među kojima je najpoznatije selo Gornja Maoča, gde je u više navrata isticana zastava IS.Sprečen napad na DečaneU Siriji je poginulo nekoliko desetina boraca poreklom sa KiM. Krajem januara ove godine italijanski vojnici uhapsili su četvoricu džihadista ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani, kod kojih je pronađena veća količina oružja.Evropol upozorava da je bez verodostojnih dojava o namerama, aktivnostima, kontaktima i putovanjima terorista „nemoguće tačno predvideti kad i gde se teroristički napadi mogu dogoditi.

Toni Bler priziva novi ratPROTIV IS SU NEOPHODNE KOPNENE TRUPEIslamska država će biti poražena samo ratom u kojem bi učestvovale zapadne kopnene trupe, izjavio je bivši britanski premijer Toni Bler. On je ocenio da se samo vazdušnim udarima islamisti ne mogu poraziti.- Oružane snage Amerike, Britanije, Francuske i drugih velikih zemalja imaju i iskustvo i sposobnost - kazao je Bler.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track