OPET SE KITE TUĐIM PERJEM: Portparola džihadista ubili ruski a ne američki avioni!
Foto: Printscreen Youtube

potvrdilo rusko ministarstvo odbrane

OPET SE KITE TUĐIM PERJEM: Portparola džihadista ubili ruski a ne američki avioni!

Planeta -

MOSKVA - Portparol samozvane Islamske države Abu Muhamed al-Adnani ubijen je u vazdušnom udaru ruskih snaga, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je Adnani jedan od četrdesetak džihadista ubijenih juče u udaru kojeg su ruske snage izvele na području Maratat-Um Kauš, u provinciji Alepo u Siriji, preneo je Rojters. Smrt Al-Adnanija, za kojeg se smatra da je bio najviši zvaničnik IS-a posle vođe Abu Bakr al-Bagdadija, potvrđena je iz više obaveštajnih izvora.

Novinska agencija IS-a, Amak, juče je objavila vest o smrti Al-Adnanija, ne navodeći ko je izvršio taj udar. Zvaničnik Pentagona je sinoć, posle vesti o smrti Al-Adnanija, izjavio da su Sjedinjene Američke Države izvele vazdušni udar čija je meta bio portparol IS-a.

Američki zvaničnik je rekao da je meta vazdušnih udara bilo jedno vozilo u gradu al Bab u Siriji, ali nije želeo da kaže da li je Adnani ubijen, prenosi Rojters. Islamska država drži teritorije u provinciji Alepo, ali ne i u samom gradu gde se pobunjenici bore protiv snaga sirijske vlade.

Adnani je Sirijac iz sirijskog grada Idliba, koji se zakleo na vernost Al Kaidi, "prethodnici IS", pre više od 10 godina, navodi Institut Brukings i ističe da su ga jednom uhapsile američke snage u Iraku. On je bio glavni stručnjak za propagandu ekstremističke džihadističke grupe od kada je junu 2014. godine objavio da će ona uspostaviti savremeni kalifat, koji zahvata velike delove teritorije koje je zauzela u Iraku i susednoj Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja