OPLJAČKAO RUSIJU I POBEGAO: I Interpol u potrazi za bišim Putinovim bankarom
Foto: Printscreen Yt

Da li ste videli ovog čoveka?

OPLJAČKAO RUSIJU I POBEGAO: I Interpol u potrazi za bišim Putinovim bankarom

Planeta -
Sergej Pugačov je stavljen na crvenu poternicu Interpola jer ga traže pravosudne vlasti u Rusiji zbog krivičnog postupka

MOSKVA - Interpol je pokrenuo potragu za Sergejem Pugačevim, nekada poznatim kao "Putinov bankar", koji je nedavno bakrotirao i napustio zemlju.

Ruske vlasti optužuju Pugačeva za krađu državnog novca izdatog da podrži njegovu sada ugašenu banku Mežprombank, tokom globalne finansijske krize 2008-2009. godine, preneo je AFP.

Pugačev (51) je svojevremeno viđen kao vođa uticajne grupe, koja se navodno smatra odgovornom za hapšenje i zatvaranje bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog pre jedne decenije. do juna je bio većinski vlasnik francuskog luksuznog lanca hrane "Edijar", ali nedavno je pobegao iz zemlje i od tada osipa paljbu po predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Tako je u oktobru za Fajnenšel tajms rekao da "danas u Rusiji nema privatnog vlasništva. Postoje samo sluge koje pripadaju Putinu".

"Veliki biznis ne može da živi kao pre. On mora da živi pod vojnim pravilima", dodao je Pugačev.

Poternica za Pugačevim (Foto: Printscreen )
Poternica za Pugačevim (Foto: Printscreen )

A baš taj Pugačov bio je jedan od glavnih zagovarača kampanje nacionalizacije u Rusiji, koja je pokrenuta kad je Putin prvi put došao na mesto predsednika 2000. godine. Osim toga, veruje se da lično Pugačov stoji iza hapšenja Hodorkovskog, čija je naftna imperija Jukos u međuvremenu ušla u sastav državne firme Rosnjeft.

Na zvaničnom sajtu Interpola navodi se da Pugačova "traže pravosudne vlasti u Rusiji zbog krivičnog postupka". Interpol takođe upućuje poziv svima koji znaju gde se on nalazi da kontaktiraju agenciju, ali eksplicitno ne zahtevaju njegovo hapšenje.

Različite države imaju drugačija pravila kako da postupaju ukoliko lociraju osobu koju traži Interpol.

Pugačov je stavljen na crvenu poternicu Interpola što znači da evropske države mogu da ga zadrže do izvođenja pred domaći sud ili da ga puste uz kauciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja