ORBAN: Ako migrantski talas ne zaustavimo, neće više biti Evrope
Foto: Reuters

Ugrožen identitet naroda

ORBAN: Ako migrantski talas ne zaustavimo, neće više biti Evrope

Planeta -
Mađarski premijer Viktor Orban danas je izjavio da migrantski talas preti evropskom identitetu i založio se za njegovo zaustavljanje.

"Migracije iznova pišu istoriju ovih krajeva, a nove su stotine hiljada ljudi druge kulture opet pred našim granicama. Ako taj migrantski talas ne zaustavimo, neće više biti onakve Evrope za koju smo se borili", kazao je mađarski premijer u petak u Lendavi u Sloveniji na svečanosti povodom 40. godišnjice osnivanja organizacije mađarske manjine u tom delu Slovenije.

Foto: AP
Foto: AP

Prema rečima Orbana, pred evropskim političarima su sada teške odluke. "Za njih ćemo odgovarati i našim biračima, ali i našim potomcima, zato ne smemo biti neodlučni, ni na rečima ni na delu", kazao je premijer Orban.

On se u Lendavi sreo sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom. Orban je dodao da su svaki Mađar, svaki Slovenac i svaki državljanin Evrope odgovorni za čitavu Evropu, rekavši da je njegova zemlja spremna da pomogne Sloveniji koja je suočena s velikim talasom migranata.

"Želimo sami da odlučujemo o svojoj sudbini. Naučili smo kako treba živeti i kako iskoristiti slobodu za koju smo se izborili", kazao je Orban, dodajući da od naroda zavisi hoće li se prepustiti sudbini i biti pasivni predmet istorije ili će sam brinuti za svoju budućnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja