ORBAN KIVAN NA MERKELOVU: EU je kapitulirala pred Turskom
Foto: AP

Izbeglička kriza

ORBAN KIVAN NA MERKELOVU: EU je kapitulirala pred Turskom

Planeta -

Evropska unija je "kapitulirala pred Turskom" u izbegličkoj krizi pod uticajem Angele Merkel, uz posledice koje je "nemoguće predvideti", upozorio je mađarski premijer Viktor Orban.

On je nemačkoj kancelarki uputio ovu kritiku na dan kada Merkelova i nekoliko evropskih čelnika dolaze u Tursku u osetljivu posetu, s nadom da će smiriti napetost u vezi s dogovorom o migrantima kojim Ankara preti da ga više neće poštovati.

Tim dogovorom Brisela i Ankare "kapitulirali smo pred Turskom. Takva stvar nikad nije dobra", ocenio je Orban. "Sigurnost Evropske unije ne može biti u rukama spoljašnje sile", rekao je.

Angela Merkel, Foto: AP
Angela Merkel, Foto: AP

Turska se obavezala da će prihvatiti sve migrante koji su posle 20. marta ilegalno ušli u Grčku. Plan predviđa da se za svaku sirijsku izbeglicu vraćenu u Tursku jedna sirijska izbeglica premešta u neku evropsku zemlju, najviše 72.000 ljudi.

Evropljani su zauzvrat obećali Turskoj 3 milijarde evra, početak pristupnih pregovora o članstvu u EU-u i ubrzavanje postupka liberalizacije viza za Turke, uz napomenu da se moraju ispuniti zadati kriterijumi.

Foto: AP
Foto: AP

Ankara je posle povećala svoje zahteve zatraživši još 3 milijarde evra do 2018. i istakavši da nije obavezna da poštuje dogovor ako Turci do juna ne budu izuzeti iz viznog režima.

"Mi, članice EU, već smo dale Turskoj tri milijarde, uskoro ćemo još tri. Nemoguće je predvideti dokle to može ići", upozorio je Orban koji je ipak odobrio prihvatanje dogovora s Ankarom.

"Tursku strategiju sam podržavao samo uz uslov da se uspostavi i sistem zaštite granice EU", branio se Orban. Po njegovom mišljenju, Brisel je "pogrešio" kada se fokusirao na raspodelu izbeglica, umesto na zaštitu granice.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track