ORBAN: Ograda za izbeglice je neuništiva!
Foto: Reuters 23 Sept 2015

Siguran

ORBAN: Ograda za izbeglice je neuništiva!

Planeta -
Mađarski premijer je naglasio da su ogradu postavili zatvorenici vlastitom tehnologijom

LJUBLJANA - Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je da bi Evropa o svojoj migrantskoj politici trebalo da pita vlastite građane i da nacionalni lideri u donošenju odluka moraju da prate ono za šta su se građani izjasnili.

"Krajnje je vreme da u raspravu o migrantskoj politici uključimo Evropljane jer ovo što se sada događa ljudi nisu odobrili. Nismo ih pitali šta misle o sadašnjoj politici prema migrantima, a bolje je da se u tu debatu uključe dok ne bude prekasno", rekao je Orban.

Na pitanje mogu li migranti probiti ogradu s bodljikavnom žicom koju je Mađarska postavila na granici sa Srbijom i Hrvatskom, Orban je rekao da je ograda "neuništiva" i dodao da su je pravili mađarski zatvorenici, "vlastitom tehnologijom".

Foto: AP
Foto: AP

"To je za nas najjeftinije, a time pokrivaju i trošak svog boravka u zatvoru", rekao je Orban, dodavši da su ranije pokušavali da uvezu delove za ogradu.

"Pozivali smo sve: Španiju i Nemačku, pa i Rusiju i Kinu, da nam obezbede delove za ogradu jer u Evropi nije bilo zaliha, a to govori kako je Evropa na tako velik migrantski talas bila nespremna", kazao je Orban. Poznato je da su neke kompanije odbile da isporučiti Mađarskoj bodljikavu žicu znajući da će biti upotrebljena za ogradu na granicama.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Orban je poručio da Mađari uprkos pritiscima neće pristati na promenu sopstvenih kulturnih obrazaca, jer ne žele neintegrisana, paralelna društva kakva postoje u nekim evropskim državama s velikim brojem migranata iz muslimanskih zemalja.

"Najpre moramo da priznamo suverenost naroda u odlučivanju o tome kakvo društvo žele", kazao je Orban i dodao da Mađari imaju pravo na sadašnji način života i očekuju da se to poštuje. Mađari nemaju ništa protiv takvog modela, ali ga sami ne žele, nego bi hteli da sačuvaju društvenu strukturu koju imaju sada, kazao je mađarski lider koga su u Evropi često kritikovali zbog migrantske politike i podizanja žice na granici sa Hrvatskom i Srbijom.

"Mi Mađari smatramo da je hrišćanska tradicija važna, da je porodica važna, da je važan brak jednog muškarca i jedne žene. Verujemo da je nacionalna svest nešto dobro i da to nije nešto opasno, kao što je, na primer, opasan nacionalizam", kazao je Orban.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track