ORBAN OPET PRKOSI BRISELU: Mađarska i Iran dogovorili saradnju u oblasti nuklearne energije
Foto: AP

Gledaju svoj interes

ORBAN OPET PRKOSI BRISELU: Mađarska i Iran dogovorili saradnju u oblasti nuklearne energije

Planeta -
Ova najava je deo tekućih napora Budimpešte i Teherana da krenu ka bližoj saradnji, ali ona ponovo označava Mađarsku kao izopštenika EU, što će sigurno izazvati dodatne sumnje u Briselu i Vašingtonu

Mađarska je postigla dogovor о razvijаnju nuklearne saradnju sa Iranom, rekao je pre tri dana mađarski ministar inostranih poslova Petar Sijarto, posle sastanka sa Ali Akbar Salehijem, jednnim od visokih iranskih zvančnika zaduženom za ovu oblast.

Ova najava je deo tekućih napora Budimpešte i Teherana da krenu ka bližoj saradnji, ali ona ponovo označava Mađarsku kao izopštenika EU, što će sigurno izazvati dodatne sumnje u Briselu i Vašingtonu.

“Mađarska podržava napore da EU pomogne u obuci iranskih nuklearnih stručnjaka”, izjavio je Sijarto, dok je proširen plan obuke za iranske nuklearne stručnjake u Mađarskoj, pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju. Naučna istraživanja i saradnja će se razviti na onosnovu mirnodopske upotrebe nuklearne energije.

Istovremeno, biće pokrenuti razgovori o učešću mađarskih kompanija u eksploataciji iranske nafte i gasa, dodao je mađarski ministar spoljnih poslova. To će neminovno doneti dobrobiti kompaniji MOL-u, u kojoj država ima oko 25% udela- koji se trudi u poslednjih nekoliko godina da proširi svoje aktivnosti.

Dogovor je postignut u vreme kada Iran izlazi iz izolacije nakon što su ukinute sankcije. U međuvremenu, vlada Fidesa u Mađarskoj želi da produbi veze sa zemljama na istoku, jer je došla na vlast 2010. godine, uz napomenu da je velika zavisnost od izvoza u evrozonu rizik za Mađarsku. Premijer Viktor Orban je posetio Teheran krajem prošle godine.

Povezivanje sa Iranom će međutim samo još više uzbuniti Zapad, gde je Orban već više puta optuživan da slabi jedistvo EU.

(Intellinews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track