(FOTO) OSMEH OVOG DEČAKA SVE GOVORI: Prvi voz sa 167 izbeglica stigao u Minhen!
Foto: Reuter

Talas stigao do Nemačke

(FOTO) OSMEH OVOG DEČAKA SVE GOVORI: Prvi voz sa 167 izbeglica stigao u Minhen!

Planeta -
Očekuje se da će u Minhen stići još jedan voz iz Salcburga sa nekoliko stotina izbeglica
1 / 7 Foto: Reuter

MINHEN - Prvi voz sa 167 izbeglica, koje su krenule iz Austrije za Nemačku, stigao je danas u Minhen. Policija je saopštila da je voz sa izbeglicama stigao u glavni grad Bavarske u 10.25 sati.

U pitanju su izbeglice koje su autobusom iz Mađarske prebačene u Austriju. Portparol federalne policije Simon Hegevald izjavio je agenciji AP da se očekuje da će u Minhen stići još jedan voz iz Salcburga sa nekoliko stotina izbeglica.

U međuvremenu, nekoliko stotina izbeglica napustilo je budimpeštansku železničku stanicu "Keleti" (Istočna) i planira da pešači do Beča, javio je Rojters, podsećajući da se u petak oko 1.000 njih odlučilo na takav potez.

Mađarska vlada najavila je da će obezbediti oko stotinu autobusa za prevoz izbeglica iz Budimpešte, ali je naknadno portparol vlade Zoltan Kovač rekao da nisu planirani dodatni autobusi koji bi ih prevezli do austrijske granice.

Oni hodaju zaustavnom trakom na ivici autoputa M1 a deset policijskih vozila je stiglo kako bi ih pratili. U grupi su muškarci, žene i deca, navodi MTI, pozivajući se na državnu TV M1. Saobraćaj se odvija normalno, a migranti kažu da žele da idu u Nemačku a da je njihova privremena destinacija Beč.

Prethodno je MTI javila da je blizu 200 migranata napustilo prihvatni centar u mestu Vamošsabadi, nedaleko od Đera, kako bi peške prešli 50 kilometara do Heđešhaloma na mađarsko-austrijskoj granici, kao i da je iz centra u Debrecenu nekoliko stotina migranata krenulo vozom ka Budimpešti.

Ranije je austrijski kancelar Verner Fajman saopštio da su se zbog trenutne vanredne situacije Austrija i Nemačka saglasile da migrantima dozvole da uđu u njihove zemlje, a državni sekretar za unutrašnje poslova Mađarske Karolj Kontrat da je približno 4.500 "nelegalnih migranata" iz Budimpešte i sa drugih mesta protekle noći prevezeno do austrijske granice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja