OSNIVA SE ISLAMSKI EMIRAT: Oni su još veća pretnja od Islamske države
Foto: Reuters 1 Dec 2015

Upozorenja analitičara

OSNIVA SE ISLAMSKI EMIRAT: Oni su još veća pretnja od Islamske države

Planeta -

Al Kaida sve vreme jača i prikuplja snagu, u pozadini međunarodne kampanje koja se u Siriji vodi protiv Islamske države, upozorava Čarls Lister, analitičar za Bliski istok.

"Posle pet godina Al Kaida je spremna da osnuje novi 'Islamski emirat'", tvrdi Lister. Prema njegovim rečima, Al Nusra, koja je ogranak Al Kaide u Siriji, pridobila je lokalnu podršku i jača uticaj na svojoj teritoriji. I sve joj bolje ide, kako nema dogovora o primirju u Siriji, u koje Al Nusra nije ni uključena. To je već viđena dugoročna strategija džihadista Al Kaide u Jemenu i Maliju.

"Sviđalo se to nama ili ne, SAD i njeni saveznici vode žestoku borbu za uticaj s najjačim saveznicima Al Kaide. Posledice ignorisanja ili gubljenja tog rata bile bi katastrofalne. Jedini način da se efikasno umanje ambicije Al Nusre je ponovno osnaživanje umerene sirijske opozicije - civilne, vojne, političke i tome se Zapad mora okrenuti' , smatra Lister.

Mladi Sirijci, koji žele da se osvete režimu Bašara al Asada, sve se više okreću Al Nusra Frontu jer im daje izdašne plate, i nekoliko puta veće od onih Slobodne sirijske vojske, a uz to se stvarno i bori protiv Asada. Američki Institut za studije rata upozorio je ranije ove godine da Al Kaidini saveznici imaju vrlo sofisticiranu strategiju - pustili su da sva pažnja Zapada bude usmerena na ISIL, a za to vreme oni rade na infrastrukturi i podršci na svim nivoima lokalne vlasti i u verskim strukturama.

Pobunjenici, Foto: Reuters
Pobunjenici, Foto: Reuters

Analitičarka Dženifer Kafarela objavila je kako Al Nusra ima 3.000 do 5.000 militanata u svojim redovima i 19 kampova za obuku. Upozorila je kako je ta grupa postala mnogo opasnija od ISIL-a zbog podrške koju daje sirijskoj opoziciji na lokalnim nivoima, a koju bi kasnije mogla okrenuti u svoju korist. Al Nusra se već infiltrirala u vlast u određenim delovima Sirije u kojima su na snazi verski zakoni.

"Za to vreme kroz vojsku i verske kampove za obuku dece stvaraju novu generaciju boraca koja će krenuti u rat protiv Zapada. Moramo skrenuti fokus sa ISIL-a jer je Al Nusra mnogo veća pretnja, ocenila je Kafarela-

(Independent/Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track