OŠTRE REČI U BRISELU Faraž: Živite u zabludi, još država će napustiti EU
Foto: AP

Samit evropskih lidera

OŠTRE REČI U BRISELU Faraž: Živite u zabludi, još država će napustiti EU

Planeta -

Na debati u Evropskom parlamentu je došlo do razmene oštrih reči između jednog od glavnih zagovornika Bregzita Najdžela Faraža i evropskih poslanika.

On je rekao da će još država uskoro napustiti EU. Današnjem samitu evropskih lidera prisustvuje i britanski premijer Dejvid Kameron iako je ranije istaknuto da in ipak neće moći da prisustvuje svim sastancima.

Zašto ste ovde?

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker upitao je poslanike iz britanske partije UKIP zbog čega prisustvuju današnjoj sednici Evropskog parlamenta na kojoj će se razgovarati o posledicama odluke britanskih građana da napuste Uniju.

"Ovo je poslednji put da ovde aplaudirate i donekle sam iznenađen da ste tu. Vi se borite za izlazak. Britanski narod je glasao za odlazak iz Unije. Zašto ste ovde?", nastavio je Junker.

Najdžel Faraž, Foto: AP
Najdžel Faraž, Foto: AP

Lider partije UKIP Najdžel Faraž odgovorio je Evropskom parlamentu da "živi u zabludi". On je dodao da je najveći problem u tome što je "krađom i prevarom" nametnuta politička unija.

Živite u zabludi"Vi kao politički projekat živite u zabludi. Ono što se desilo prošlog četvrtka je seizmički rezultat. Mi sada nudimo nadu kao svetionik demokratama širom Evrope. Velika Britanija neće biti poslednja koja će napustiti Uniju", rekao je Faradž.Žan Klod Junker zatražio je od Velike Britanije da što pre razjasni svoju poziciju nakon izglasavanja izlaska iz EU.On je Evropskom parlamentu rekao da EU i Velika Britanija ostaju prijatelji, ali da moraju da razjasne stvari kako bi izbegli neke neizvesnosti.

On je rekao da se neće izvinjavati zato što je "tužan" zbog rezultata britanskog referenduma i dodao da on nije robot, odnosno sivi birokrata.

"Situaciju moramo što pre da razjasnimo. Ipak, meni je žao, ja nisam tehnokrata i nisam robot. Ja sam Evropljanin i imam pravo da kažem da mi je žao zbog britanskog glasanja", rekao je Junker. On je rekao da ne sme doći do "tajnih pregovora".

Najdžel Faraž i Žan Klod Junker, Foto: AP
Najdžel Faraž i Žan Klod Junker, Foto: AP

Junker najavio da će se kasnije danas sastati sa odlazećim britanskim premijerom Dejvidom Kameronom kako bi ga "zamolio da razjasni novonastalu situaciju što pre kako bi skratio period neizvesnosti" i dodao da "pregovori neće početi bez zvaničnog obaveštenja o poziciji Velike Britanije".

Žan Klod Junker i Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Žan Klod Junker i Dejvid Kameron, Foto: Reuters

Lider francuskog nacionalnog Fronta Marin Le Pen rekla je danas u Evropskom parlamentu da su Britanci glasanjem za istupanje iz EU "udarili šamar sistemu" i da je to rezultat ljubavi prema svojoj zemlji.

Marin Le Pen,  Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters

"Pogledajte kako su stvari lepe kada istorija trijumfuje", rekla je ona u obraćanju evropskim poslanicima. Ona je dodala da su Britanci odabrali put za koji su svi mislili da je zauvek zatvoren i da su oni predosetili opasnost od apokalipse.

"Sklonite ta namrgođena lica. Već mogu da čujem urbane mitove i laži koji treba da obeshrabre ostale da krenu istim putem", rekla je Le Pen na sednici u Briselu.

Za sredu je zakazan neformalni samit 27 šefova država i vlada EU, prvi put u tom sastavu, a na kojem će se raspravljati o političkim posledicama britanskog referenduma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track