OTIŠLA BEZ KAJANJA: Umrla sekretarica Jozefa Gebelsa (106)
Foto: Youtube Screenshot/Blackbox

Svedok zla

OTIŠLA BEZ KAJANJA: Umrla sekretarica Jozefa Gebelsa (106)

Planeta -

Brunhilda Pomsel je zbog svog posla bila veoma bliska s Gebelsom, jednim od najvećih ratnih zločinaca 20. veka.

Ona je bila jedan od poslednjih članova nacističke hijerarhije, a o svojim iskustvima je progovorila tek u starosti. U nedavno objavljenom dokumentarcu rekla je da nije znala ništa o ubistvima šest milion Jevreja tokom holokausta. Dodala je da ne oseća krivicu, osim ako je "kriv ceo nemački narod".

Pomsel je rođena u januaru 1911. godine, a kao tinejdžerka je radila za Jevreja koji se bavio osiguranjima. Iako je uvek bila apolitična, priključila se Nacističkoj partiji 1933. godine i zaposllila se na Nemačkom nacionalnom radiju.

Postala je Gebelsova sekretarica toko rata 1942. godine, dok je bio ministar "javnog prosvljetljenja i propagande".

Gebelsa je opisala kao "zgodnog muškarca koji je bio malo nizak, uredan i lepo obučen, ali arogantan". Dodala je da je kao sekretarica znala veoma malo o nacističkim nedelima tokom holokausta.

Njena prijateljica Jevrejka, Eva Lovental, nestala je u novembru 1943. godine. Šezdeset godina kasnije, Pomsel je otkrila da je umrla u Aušvicu.

Pomsel su krajem Drugog svetskog rata zarobile sovjetske trupe, a narednih pet godina provela je u logorima. Kada je oslobođena, nastavila je da radi u medijima.

O radu za Gebelsa nije govorila sve do 2011. godine. Preminula je u Minhenu nekoliko nedelja pre 106. rođendana.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track