OTKRIVEN TAJNI PLAN VLADIMIRA PUTINA: Evo zašto je Rusija poslala vojsku u Siriju!
Foto: AP 24 Sept 2015

Sada se sve zna

OTKRIVEN TAJNI PLAN VLADIMIRA PUTINA: Evo zašto je Rusija poslala vojsku u Siriju!

Planeta -

Ruski novinar Oleg Kašin tvrdi kako je ruska intervencija u Siriji brilijantan potez predsednika Vladimira Putina, kojom je prisilio zapadne sile da vrate Rusiju za pregovarački sto.

Ruski se narod, kaže Kašin, zasitio ratova nakon 10-godišnjeg sukoba u Avganistanu između 1979. i 1989., kada je poginulo više od 15.000 sovjetskih vojnika. Stoga Putinova odluka o slanju vojnih snaga u Siriju predstavlja iznenađenje.

Pre tri godine, Putin je u Siriji delovao kao posrednik između Bašara al-Asada i zapada, u potrazi za kompromisom. Danas njegovi avioni bombardiraju položaje prozapadnih pobunjenika. Kašin veruje kako je razlog samo jedan: Ukrajina.

Kada je Putin krenuo u pripajanje Krima Rusiji, očekivao je da neće naići na otpor zapadnih zemalja. Ali, njegovi su se prijatelji ubrzo našli na popisu međunarodnih sankcija, grupa G8 je postala G7, a Rusija je završila u međunarodnoj izolaciji. Rat u Siriji Putinu je došao kao poklon. S obzirom da je Rusija postala ključni igrač u Siriji, Zapad ponovno mora pregovarati s Moskvom.

Putinov cilj je produžiti rat koliko je god moguće, čime se nada da osigura mesto Rusiji za pregovaračkim stolom, i da dobije legitimitet za spoljnu politiku Kremlja.

U međuvremenu, ruski građani veruju kako Putin ratuje protiv Islamske države, i time ih štiti od terorističkih napada.

Radi se, kaže Kašin, o velikom PR uspehu u Rusiji i inostranstvu, i ništa se neće promeniti dok zapadne vođe ne počnu razgovarati s Putinom. Ne o Siriji, već o Ukrajini i sankcijama.

(Avaz/Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track