OTKRIVENE TAJNE ISLAMSKE DRŽAVE: Skaj njuz nabavio spisak sa ličnim podacima 22 000 džihadista
Foto: Profimedia

Ekskluzivno otkriće

OTKRIVENE TAJNE ISLAMSKE DRŽAVE: Skaj njuz nabavio spisak sa ličnim podacima 22 000 džihadista

Planeta -
Britanski Skaj njuz došao je u posed desetina hiljada dokumenata, koji sadrže 22.000 imena, adrese, brojeve telefona i privatne kontakte džihadista Islamske države

Kada su se priključivali ovoj terorističkoj organizaciji, državljani najmanje 51 zemlje, uključujući Veliku Britaniju, su morali da ostave sve svoje lične podatke. Oni su primljeni u Islamsku državu tek pošto bi popunili formular sa 23 pitanja. Mnogi džihadisti, su već dobro poznati organima bezbednosti, i sa svojim starim i sa novim islamskim imenima koje su ostavljali na prijavama.

Abdel Bari, 26-godišnjak iz Londona koji se teroristima pridružio 2013. godine nakon posete Libiji, Egiptu i Turskoj, je označen kao borac, ali je u Velikoj Britaniji bio poznat kao rep umetnik.

Jedan od džihadista imenovan u dokumentima je Junaid Husein, šef medijskog odeljka Islamske države, koji je zajedno sa svojom suprugom i bivšom pankerkom Sali Džons planirao napade u Velikoj Britaniji. On je ubijen u napadu drona, a njena sudbina je nepoznata.

Ključni proboj je međutim napravljen otrkivanjem identiteta jednog broja ranije nepoznatih džihadista koji se nalaze u Velikoj Britaniji, širom severne Evrope, Bliskom istoku i Severnoj Africi, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Saznanje o njihovim mestima boravka su od ključnog značaja za razbijanje organizacije i sprečavanje daljih terorističkih napada.

Foto: Profimedia

Mnogi od njih su u više navrata nekontrolisano prošli kroz “kapije” džihada - kao što su Jemen, Sudan, Tunis, Libija, Pakistan i Avganistan - i imali su mogućnost da odu u Siriju da se bore a da se zatim vrate kući.

Jedan od otkrivenih fajlova ima oznaku "mučenici", otkriva detaljne podatke o brigadi koja je popunjena u potpunosti borcima koji su želeli da izvrše samoubilačke napade i koji su za to bili obučeni.

Neki od telefonskih brojeva na listi su još aktivni i veruje se da, iako mnogi verovatno pripadaju članovima porodice, džihadisti i dalje koriste njihov značajan broj.

Foto: Beta
Foto: Beta

Kako se navodi, podaci su proseđeni Skaj njuzu na memorijskoj kartici koja je ukradena od vođe unutrašnje službe bezbednosti Islamske države, kome je bilo povereno da čuva najveće tajne organizacije. Čovek koji je ukrao karticu je bivši pripadnik Slobodne sirijske vojske koji je kasnije prešao u Islamsku državu i koji sebe zove Abu Hamed.

Kako navodi Skaj njuz, on je teško razočaran rukovodstvom Islamske države, a memorijsku karticu je predao izvoru u Turskoj.

(Sky news - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track