OTVARA SE HOTEL SUDNJEG DANA: U Kimovoj zgradi od 750 milona dolara snimljena misteriozna aktivnost
Foto: Reuters

30 godina zjapio prazan

OTVARA SE HOTEL SUDNJEG DANA: U Kimovoj zgradi od 750 milona dolara snimljena misteriozna aktivnost

Planeta -

Iako je prema prvim planovima trebalo da bude otvoren krajem 80-ih godina, ovaj masivni hotel sve vreme stoji zatvoren i u mraku, ali čini se kako su u u ovom staklenom monstrumu ponovno započeli radovi koji bi trebali da ga pripreme za otvaranje.

Hotel Rjugjong konačno će dočekati prve goste i to "samo" 30 godina pošto je započeta njegova gradnja. Radi se o bizarnoj konstrukciji sa 105 spratova čija gradnja je započeta još u doba Kim Džong Unovog dede, Kim il Sunga.

Vide se svetla

Planirano otvaranje 1989. godine odloženo je u nedogled zbog pada Sovjetskog Saveza koji im je bio glavni saveznik i u kome su se nalazili glavni finansijeri. Uskoro je usledio potpuni finansijski kolaps Severne Koreje praćen korupcijom i kriminalom zbog čega su nestale sve nade Kim Il Sunga da će privući turiste u svoju zemlju.

U to vreme, hotel Rjugjong proglašen je najgorom građevinom u istorija čovečanstva i tada dobio nadimak "Hotel sudnjeg dana".

Sada se, posle više od 30 godina, u 330 metara visokom hotelu konačno vide svetla. Doduše, radi se samo o dva sprata, ali i to je nešto.

Navodno se za goste pripremaju i kockarnica, klubovi i barovi koji su dugo stajali prazni.

Cena – prava sitnica

Gradnja Rjugjonga koštala je oko 750 milona dolara, a od samog početka izvođače su pratili problemi zbog lošeg cementa i nakrivljenih okna liftova.

Nakratko su nastavili sa radovima početkom 2000. godine ne bi li u roku dve godine bio spreman za proslavu stote godišnjice rođenja Kim II Sunga, ali i taj rok je premašen pa je hotel jednostavno ostao zatvoren.

(Net.hr)

(VIDEO) SIMBOL PROPASTI: Severnokorejski hotel od 750 miliona dolara 30 godina zjapi prazan

Otvara se hotel propasti u Severnoj Koreji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track