CRKVA SE BACILA NA UNOSAN BIZNIS: Mušterije po ceo dan čekaju u redu za ĐAVOLJU KANDŽU!
Foto: Printscreen/Twitter

Monasi kozmetičari

CRKVA SE BACILA NA UNOSAN BIZNIS: Mušterije po ceo dan čekaju u redu za ĐAVOLJU KANDŽU!

Planeta -

Silvija Marketi je kao novinarka prošla pola sveta, ali je ipak ostala zaprepašćena farmaceutskim biznisom monaha iz Opatije Kasamari kod Verolija, na jugu italijanske pokranije Lacio. Preparati protiv celulita, bora, kostobolje, losion nazvan, ironično, "Đavolja kandža"... šta god vam je potrebno.

Za šta bi mogao služiti losion "Đavolja kandža" koji proizvode Božji sluge i kako monasima ide ovaj biznis?

"Četrdeset minuta sam čekala dok sam došla na red. Prednje parkiralište je bilo zakrčeno Ferarijima, Harli-Dejvidsonima, žene su paradirale ogrnute krznom, okićene draguljima. U apotekama su sveštenici, delom šamani, delom gurui za lepotu, u pauzama meditacije posluživali gospodu u potrazi za izvorom mladosti", opisala je Marketi za Ozi.

Nije da je unosni biznis samostana u hrišćanstvu nekakva posebna retkost. Uostalom, i šampanjac Dom Perinjon naziv je dobio po jednom visokom prelatu, a mnogi odvajkada proizvode meso, sir, pivo, med... Kasamari je, međutim, deo sasvim novog trenda u Italiji.

Monasi u smeđoj odeći i u sandalama savetuju mušterije koji je sapun najbolji za delikatnu kožu - onaj od kestenovog meda ili onaj od belih ruža.

Drvene police su krcate biljnim kremama za ruke i stopala, šamponima protiv peruti, balzama za kosu, četkama od morske trave za telo. Samo za muškarce: losion posle brijanja od poljskog rastavića. Zatim "carske kapi" za reumatizam, želučane tegobe, morsku bolest, infekcije usta, za začepljeni nos, za loš zadah.

Samo treba nekoliko kapi dodati u mleko, vodu ili kafu. Jedna bakica upravo je iskeširala 204 evra za osam boca ulja za telo od bilja iz samostanskog vrta. Alba Piovani (88) kaže da su masti oca Đovanija rešile bol u njenim kostima dotle da više ne mora kod doktora.

Sad dolazi svakog vikenda kako bi kupovala šta već smatra potrebnim za njenu ćerku i nećakinje. Za one, pak, koji veruju u unutrašnju sreću kao put do blagostanja – piće! Najpopularniji likeri su "Eliksir svetog Bernarda", vrhunska rakija od sladića i oraha.

Ručno rađeno pivo košta 21 evro, više nego boca dobrog vina. Pritom bi mušterije trebalo da računaju na to da su svi ti preparati raspoređeni po mestima bogosluženja, tako da ih ne treba iznenaditi ako uz kremu protiv bora dobiju i malo propovedi.

Mladi plavooki otac Đovani tako je Silviju uveravao da će sapun od gorušice ukloniti sve njene akne s lica u jednom jedinom pranju. Usput joj je savetovao i to da treba prestati "sa svim zemaljskim užicima i jurnjavom za novcem". E sad, činjenica je da ovi monasi očigledno ne upražnjavaju samo duhovne aktivnosti, nego svoje proizvode prodaju za novac.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track