Prikaži najnovije vesti
Protesti u Venecueli Foto Reuters 18 maj 2017
Rastu tenzije

OVA ZEMLJA POSTAJE NOVA SIRIJA: Predsednik poslao vojsku na građane, oči sveta uprte u njih

Planeta 16

Kriza u Venecueli se nastavlja, a smirivanje situacije još se ne nazire.

Od početka aprila traje talas protesta i sukoba u kojima su već stradale 43 osobe. Juče je poginuo i 15-godišnji demonstant a sve veći broj ljudi želi ostavku predsednika Nikolasa Madura, koji je kao odgovor poslao 2.600 vojnika u Tahiru, jednu od 23 venecuelanske savezne države.

Građani Venecuele se opiru Madurovim planovima da sazove ustavotvornu skupštinu kako bi izmenio ustav iz 1999., što bi mu omogućilo da odloži predsedničke izbore i ostane na vlasti.

Juče je SAD prvi put u istoriji pozvao na konsultacije UN u vezi sa Venecuelim. Američki predsednik Donald Trump želi da spreči još jedan konflikt poput sirijskog, sjevernokorejskog ili onog u Južnom Sudanu, rekla je američka ambasadorka Niki Halej, a prenosi Ejbisi njuz.

Ambasador Venecuele Rafael Ramirez oštro je odbacio predlog SAD-a da se problemi njegove zemlje izlože pred najjače telo Ujedinjenih nacija i optužio Vašington da ponovno "želi da se meša u unutrašnje stvari neke države".
Ambasadorka SAD je odgovorila da je namera SAD da se pronađe političko rešenje i "pokaže poštovanje prema građanima Venecuele", koji žele slobodne i poštene izbore, oslobađanje političkih zatvorenika i početak rešavanja humanitarne krize.

"Ako se te stvari ne reše, o ovome ćemo slušati na Savetu bezbednosti jer će to postati pravi problem – ne samo u regionu već i na međunarodnom planu", rekla je Halejeva nakon sastanka iza zatvorenih vrata.

"Znamo za 150 političkih zatvorenika, više od 1.500 hapšenja i jasno je da je u Venecueli sada prisutna velika nestabilnost. Ovo smo već videli u Siriji, Severnoj Koreji, Južnom Sudanu, Burundiju i Burmi", rekla je Halejeva.
Bez obzira na njene reči, Ramirez je SAD optužio da previše navaljuje na "intervenciju u njihovoj zemlji", kao što je Vašington, tvrdi Ramirez, pokušavao da učini i u prošlosti. 
"Nikada nećemo postati pretnja miru i sigurnosti na međunarodnom ili regionalnom nivou", insistirao je Ramirez.

(Net.hr)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir