HEROJSKA PRIČA: Ova žena je spasla 15 života, a bio joj je potreban samo jedan SMS
Foto: Youtube/Printscreen

Srećan kraj

HEROJSKA PRIČA: Ova žena je spasla 15 života, a bio joj je potreban samo jedan SMS

Planeta -

Liz Kleg uspela je da spasi 15 života zahvaljujući samo jednom SMS-u iako su od nje bili udaljeni čak hiljadama kilometara.

Volonterka koja pomaže izbeglicama u kampu u Kaleu, Liz (50), bila je na jednoj konferenciji u Njujorku kada je primila uznemirujuću poruku na mobilnom telefonu. Poslao ju je 7-godišnji dečak Ahmed koji je očajnički tražio pomoć.

Na lošem engleskom je napisao kako se nalazi u kamionu u kome nema dovoljno kiseonika. Liz je inače u izbegličkom centru u Kaleu svima delila svoj broj u slučaju da im zatreba, pa ga je tako uzeo i Ahmed. Mnogi migranti iz francuskog Kalea dalje kreću ka Velikoj Britaniji.

Čim je dobila poruku, Liz je uspela da je protumači i pozvala je koleginicu Tanju Fridman iz Londona, koja je odmah pozvala policiju. Posle lociranja telefona, saznali su gde se kamion nalazi.

Kada su pristigli, u njemu su pronašli 15 malaksalih migranata među kojima je bio i pomenuti dečak. Ubrzo su pronašli prevodioca koji je govorio paštunskim jezikom i sve su ih zbrinuli.

Ahmed i drugi migranti su zadržani zbog ilegalnog ulaska u Britaniju. Takođe, i jedan muškarac je uhapšen zbog krijumčarenja. Kakva god bila njihova dalja sudbina, svakako su zahvalni Liz koja im je pomogla, a ovu aktivistkinju su na Internetu mnogi već proglasili herojem.

(metro)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track