ZAŠTO FRIŽIDERE OTVARAMO BAŠ OVAKO: Jeziv razlog koji je promenio zakon i uveo magnetna vrata!
Foto: Profimedia

Smrtonosna igra dece

ZAŠTO FRIŽIDERE OTVARAMO BAŠ OVAKO: Jeziv razlog koji je promenio zakon i uveo magnetna vrata!

Planeta -
Guma oko ivice vrata vakumski bi ih zatvorila da se spreči izlazak hladnoće, a to bi onemogućilo i izlazak zvuka osobe koja zove u pomoć

Danas uglavnom svi frižideri imaju magnetno zatvaranje vrata, ali nije uvek bilo tako. Stariji primerci su se uglavnom otvarali na kvaku, poput običnih vrata, pa su se stoga mogli otvoriti samo spolja, što i nije bio neki problem sve dok se neko ne bi zavukao unutra.

Da stvar bude još gora, guma oko ivice vrata vakumski bi ih zatvorila da se spreči izlazak hladnoće, a to bi onemogućilo i izlazak zvuka osobe koja zove u pomoć.

Iako mislite da većina ljudi nema običaj da se zavlači u frižider, deca i te kak vole da se igraju skrivača. Do avgusta 1956. broj dece koja su se ugušila u frižiderima toliko je porastao da su vlasti SAD bile prisiljene da donesu Zakon o sigurnosti frižidera.

Zakon je odredio da se svi novi frižideri moraju lagano otvoriti iznutra. Naučnici su čak sproveli i istraživanje da vide kako deca reagiraju kada su zarobljena unutar prostora kao što je frižider. Rezultati su objavljeni u radu "Ponašanje mlade dece pod uslovima koji simuliraju zatvorenost u frižideru".

Rad je objavio dva ključna otkrića: prvo je da, kada zarobljena, deca najčešće guraju vrata da bi se oslobodila, i drugo da trogodišnjaci u proseku mogu gurati snagom od 5 kila, a petogodišnjaci snagom od 10 kilograma. Ti podaci su korišćeni u razvijanju standarda za vrata.

Istraživanje objavljeno u časopisu Public Health Report 1985. godine pokazalo je koliko je dece u Kaliforniji u dobi do 9 godina umrlo od gušenja u frižideru ili zamrzivaču, a u periodu od 1960. do 1981. broj takvih smrti prepolovio, od jednog deteta od milion do 0.5 deteta od milion.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track