(VIDEO) OVAKO SE BAHATE BOGATAŠI NA FORUMU U DAVOSU: Za četiri dana potroše čak 45 miliona dolara!
Foto: AP

Zabava

(VIDEO) OVAKO SE BAHATE BOGATAŠI NA FORUMU U DAVOSU: Za četiri dana potroše čak 45 miliona dolara!

Planeta -

Svetski ekonomski forum u švajcarskom gradu Davos okupiće najbogatije svetske preduzetnike, menadžere i moćne političare, a svi će priznati da ta četiri dana nisu samo sastanci.

Ta četiri dana u Alpima imaju barem tri odvojena sloja događanja. Prvi, najvidljiviji, su oni sastanci i konferencije koje su deo službenog programa. Drugi deo su druženja na koja se može doći samo s pozivnicom, a neretko je reč o druženjima uz finu hranu i skupocena pića.

Naprimer, luksuzni lanac indijskih hotela je samo za potrebe posetilaca izgradio restoran i kafić u kojima su nudili tradicionalna indijska jela. Onaj treći sloj, daleko najtajniji organizuje se u malim grupama gde odabrani pojedinci mogu u potpunoj diskreciji da raspravljaju o problemima koji ih muče.

Nakon zamornih razgovora, osveženje će potražiti na nekoj od brojnih privatnih zabava. Naravno, sve zabave su isključivo za pozvane i ludilo može trajati do ranih jutarnjih sati. Pre nekoliko godina je Šon Parker, poznat kao osnivač Napstera, organizovao zabavu sa prepariranim životinjama. Kako je to opisao Njujork tajms, Parker je zakupio jedan kafić i potpuno ga preuredio. Brojne preparirane životinje je razmestio po čitavom kafiću, a posetiocima je upala u oči glava jednog bizona u koju su smestili lasere kako bi šou bio potpun.

Vino i kokteli su tekli u potocima, a među gostima bila je bivša šefica Jahua Merisa Majer i nekoliko prinčeva. Zabave ne organizuju samo pojedinci već i velike kompanije. Svojevremeno je Gugl organizovao žurku na kojoj je pevala Meri Blidž, a za hranu je bio zadužen britanski kuvar Tom Aikens, inače ponosni vlasnik Mišelinove zvezdice.

Ista kompanija na jednoj od luđih zabava je gostima nudila i boce kiseonika sa raznim ukusima. Sve te zabave osigurava više od 4.000 švajcarskih vojnika i policajaca, a sama mesta održavanja foruma ograđena su kilometrima žice. Službene brojke Svetskog ekonomskog foruma kažu da dolazi tek nešto više od 2.000 posetitelja, ali kako priča Rič Strombak, neki ljudi jednostavno dolaze da se dobro zabave i njih ne zanima previše šta se događa u konferencijskom centru.

Neke velike kompanije ne organizuju zabave, ali zato zakupe čitave poslovne prostore. Tako je indijski div Infosis zakupio prodavnicu sa luksuznim nameštajem i pretvorio je u pravo mini-zastupništvo. Ta četiri dana je Ešher Raumdesing postao Infosis i potpuno su uklonili bilo kakve tragove nameštaja koji se tamo nalazi ostalih pedesetak nedelja u godini. Da Švajcarci sa zadovoljstvom dozvoljavaju sve to govore procene o zaradi od čak 45 miliona dolara koliko se potroši za tih nekoliko dana sastanaka.

Broj letova se praktično utrostruči, a pretpostavlja se da nekih dvestotinak privatnih aviona iskrca svoje putnike na stotinak kilometara udaljenom aerodromu. Odatle učesnici do Davosa najčešće putuju helikopterom. Oni koji pružaju praktično sve usluge zadovoljno trljaju ruke, a privatni vozači nedeljama ranije oglašavaju svoje usluge. Hotelima diplomate ipak zadaju glavobolje. Amerikanci ne mogu da odsedaju u istom hotelu kao i iranska delegacija, iranska delegacija ne može u isti hotel s izraelskom i tako u nedogled. Ipak, više od četiri decenije održavanja Svetskog ekonomskog foruma pokazuje da čak i politički problemi nestaju negde u snegu švajcarskih Alpa.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track