NAJLUĐE PROSLAVE DANA ZALJUBLJENIH U SVETU: Evo šta ostavljene Francuskinje rade danas!
Foto: AP, 14 Februar 2016

Različiti običaji

NAJLUĐE PROSLAVE DANA ZALJUBLJENIH U SVETU: Evo šta ostavljene Francuskinje rade danas!

Planeta -
Dan zaljubljenih, obeležava se svake godine 14. februara. I dok se kod nas na ovaj dan obično poklanjaju ruže ili čokolada, običaji u svetu su malo drugačiji.

Mladi u Danskoj, umesto darivanja poklona igraju se karticama, dok se u Francuskoj ovaj praznik shvata malo ozbiljnije. Evo, ukratko, kako se praznik ljubavi proslavlja u zemljama širom sveta.

1. Ljubavne kartice u Danskoj

Dan zaljubljenih je relativno nov praznik u Danskoj, počeo je da se slavi 1990. godine. U ovoj zemlji se umesto ruža partnerkama poklanjaju kartice na kojima su obično napisane neke smešne kratke pesmice. Na Dan zaljubljenih, muškarci i žene se okupe i izmešaju nepotpisane ljubavne kartice. Ako žena pogodi ko joj je namenio karticu, dobija poklon.

2. Lutrija u Francuskoj

Ova zemlja je jedna od najromantičnijih destinacija u svetu, pa se zbog toga sa razlogom očekuje da Francuzi na posebno romantičan način proslavljaju Dan Zaljubljenih. Na ovaj dan se organizuje "ljubavna lutrija". Muškarci i žene ubace svoja imena u bubanj i izvlače se parovi. Oni koji nakon izvlačenja nisu zadovoljni svojom partnerkom, to joj odmah kažu. Ostavljene žene posle izvlačenja obično se skupljaju oko vatre i pale fotografije muškaraca koji su ih odbili.

3. Tri dana slavlja u Južnoj Koreji

Dan zaljubljenih se u Južnoj Koreji slavi svakog 14. u periodu od februara do aprila. Naime, 14. februara, žene muškarcima poklanjaju čokolade i poklone, dok 14. marta muškarci svojim ženama poklanjaju poklone i čokolade. Poslednji datum, 14. april je za one koji nemaju puno šta da slave. Ovaj datum je za usamljene koji tog dana jedu tradicionalnu južnokorejsku hranu.

4. Ritual za udaju u Kini

Dan zaljubljenih je u Kini put rituala za udaju i zove još i Čisi. Žene pripremaju hranu nadajući se da će naći dobrog muža, dok mnogi parovi idu u hramove da se mole za sreću u braku. Poznata je kineska legenda o ovom danu. Naime, Zina, ćerka boga i Niulang, gonič stoke su se zaljubili, venčali dobili blizance. Kada je Zinin otac saznao za njihov brak, poslao je vile da Zinu vrate natrag na nebo. S obzirom da je tokom odlaska čuo krike dece i ostavljenog Niulanga, bog je dozvolio da se Zina viđa sa njima jednom godišnje i to na Dan zaljubljenih.

Led sijalice kao cveće u Hongkongu, Foto: AP
Led sijalice kao cveće u Hongkongu, Foto: AP

5. Proslava u Južnoj Africi

Južna Afrika slavi Dan zaljubljenih velikom proslavom, festivalom ljubavi. Ovde je običaj da žene na rukavu ušiju tkaninu u obliku srca na kojoj ispišu ime muškarca koji im se sviđa. Na ovaj način se spoji mnogo novih parova.

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track