OVDE JE NEKAD BILO LEPŠE OD PARIZA: Upoznajte jedinu taksistkinju koja vozi razrušenim Alepom
Foto: Printscreen/RT

Veoma hrabra žena

OVDE JE NEKAD BILO LEPŠE OD PARIZA: Upoznajte jedinu taksistkinju koja vozi razrušenim Alepom

Planeta -

Posle pet godina rata, sirijski grad Alep je sav u ruševinama. Ipak, ulicama i dalje vozi jedina žena taksista koja još uvek gaji nadu da će jednog dana njen grad izgledati kao pre.

Emenur (52) izgubila je i sina i muža u ovom ratu, ali se ne predaje. Kaže da je pre sukoba Alep bio lepši od Pariza. Ona je taksista, što je neobično za žene u arapskom svetu.

"Kada sam počinjala, bila sam uplašena, međutim, posle 5 i po godina, ljudi su prihvatili da mogu i žene da rade. Ipak, u početku nije bilo lako", kazala je.

Dok je vozila reportera Murada Gazdijev pričala je kako je živeti u konstantnom strahu i pod bombama.

"I dalje smo živi. Ima snajperista, bombardovanja... Pre 5 godina, ovde je bilo kao u Parizu, čak i lepše. A vidi sad ovaj užas. Bilo je predivno, sad je uništeno. Ali, obnovićemo sve. I što je najvažnije, vojnici će se vratiti kućama, svojim porodicama i majkama", rekla je Emenur čiji je najstariji sin poginuo prošle godine.

"Njegovo telo je bilo 100 metara dalje od vojne baze, ali pod vatrom pobunjenika. 20 dana nisam mogla da dođem do njega", priseća se.

Emenur ima još dve ćerke i sina koji ne žive u Alepu, a ona sama sada boravi sa nekoliko mačaka u stanu koji joj je dala sirijska vlada. Nada se da će jednog dana svi ponovo biti na okupu.

Vekovima, Alep je bio najmnogoljudniji sirijski grad. Pre rata, tamo je živelo oko 2 miliona ljudi.

BILA JE TO BOGATA ZEMLJA I SVI SU LEPO ŽIVELI: 12 malo poznatih činjenica o Siriji

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track