OVIH 9 DRŽAVA MOŽE DA UNIŠTI NAŠU PLANETU: Iznenadiće vas koja ima najviše nuklearnih projektila
Foto: Profimedia

Samo jedan pritisak na dugme

OVIH 9 DRŽAVA MOŽE DA UNIŠTI NAŠU PLANETU: Iznenadiće vas koja ima najviše nuklearnih projektila

Planeta -
Devet država na svetu trenutno raspolaže nuklearnim arsenalom - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo (koje su ujedno i priznate kao nuklearne sile pod Sporazumom o sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja) te Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja (koje su bez "legalnog" priznanja njihovih arsenala).

Prema kratkom preseku nuklearnog oružja u svetu, koji je napravio britanski Indipendent, najveći potencijal za kompletno uništenje planete još uvek u Rusiji i SAD.

Foto: AP
Foto: AP

Najviše bojnih glava s nuklearnim naoružanjem ima Rusija - čak 7300 (kako su proteklih dana pisali neki britanski portali taj broj raste suprotno međunarodnim sporazumima), dok ih u stopu prati SAD s 6970. Amerika, koja je jedina upotrebila nuklearno naoružanje protiv druge zemlje (1945. uništila je Hirošimu i Nagasaki u Japanu), najviše od svih spomenutih država troši na nuklearno oružje - čak 20 milijardi dolara godišnje, što je više nego sve ostale nukelarne sile zajedno.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima 215 bojnih glava, Francuska 300, a Kina oko 260. Severna Koreja, koja je pre nekoliko godina uspešno testirala nuklearno oružje, ima 20 bojevih glava, ali pitanje je koliko je njen arsenal efikasan s obzirom na nepouzdanost i ograničen domet njihovih projektila koji mogu da nose takvo oružje.

I dok je Kim Džong-un najrizičniji faktor među svim osobama koje pritiskom na dugme mogu da izazovu masovno uništenje, zabrinutost su oduvek izazivali Indija i Pakistan, koji su toekom 20. veka prošli kroz nekoliko okršaja, a u međuvremenu su stvorili vlastito nuklearno oružje. Njihovi arsenali još se šire, a između sebe najmanje imaju po 100 bojevih nih glava u svakoj državi.

Velika misterija je i nuklearni arsenal Izraela, koji nikada nije ni potvrdio ni demantovao da ima A-oružje, ali procenjuje se da je reč o 80 bojevih glava.

Kuriozitet u celoj "nuklearnoj" priči je Južnoafrička Republika koja je tokom 80-ih godina prošlog veka proizvela šest komada nuklearnog oružja, ali je sve uništila ranih 90-ih, preneo je Jutarnji list.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track