OVO JE FABRIKA BOMBAŠA SAMOUBICA: Islamska država ih najviše regrutuje u iračkom gradu
Foto: Ap 30 3 2014

Terorizam

OVO JE FABRIKA BOMBAŠA SAMOUBICA: Islamska država ih najviše regrutuje u iračkom gradu

Planeta -

Irački grad Faludža će po svoj prilici uskoro postati najveće bojište u Iraku. Bagdad je u poslednje vreme na meti novog talasa bombaša samoubica ID, koji, kako smatraju iračke obaveštajne službe, najviše dolaze upravo iz Faludže.

Prošle nedelje u Bagdadu je u napadima terorista samubica pobijeno oko 200 građana Bagdada, a juče još 70.Faludža je, inače, većinski sunitski grad, dok je Bagdad pretežno šiitski. Uprkos tome, stanovnici Faludže, njih nekoliko desetina hiljada od predratnih nešto više od 300.000, očajni su zbog toga što su završili pod okupacijom ID. Ostali Iračani iz grada pobegli su pred ID. Grad je okružen vladinim trupama sa svih strana, a ID ne samo što ne dopušta dopremu bilo kakve humanitarne pomoći, nego i ubija svakoga ko pokuša da beži.

Slično se događa ili se događalo i u nekoliko sirijskih gradova koji su završili pod okupacijom Al Nusre, Al Kaidine organizacije u Siriji, a koji su se našli u okruženju Sirijske vojske i Hezbolaha. U Faludži se umire od gladi, jede se trava, umire se od najbanalnijih bolesti. "Oni su Faludžu opkolili, stežu obruč, ali do sada nisu bili u stanju da pokrenu odlučujući napad", izjavio je reporterima iz sveta pukovnik vojske SAD-a Stiven Voren u petak.

Islamskoj državi se zaista ne piše dobro. U ponedeljak je Sirijska vojska u gradu Deir Ez Zoru uspela da ubije Tareka Kalafa Abdulaha, glavnog komadanta ID-ovog kalifa Abu Bakra, praktično njegovu "desnu ruku". Sam Abu Bakr al Bagdadi pre nekoliko meseci je u Siriji teško ranjen, pa se pominjalo da su ga džihadisti prošvercovali u Tursku na lečenje.

Potom se pričalo i da je pokušao da prebegne pred poterom Sirije, Iraka i zapadnih obavještajnih službi iz Sirije u Libiju, gde je ID u naletu i praktično je pred zauzimanjem tamošnjeg grada Misrate. U Siriji i Iraku su u poslednje vreme džihadisti naglo izgubilli skoro polovinu svih teritorija koje su držali od 2014., u vreme svoje najveće ekspanzije.

U bitkama u tom gradu 2004. već je poginulo 122 američka i četvoro britanskih vojnika, kao i još osam iračkih na strani saveznika. Do trenutka kada je ID zavladao gradom 2014. u borbama je na strani vladinih snaga poginulo još stotinak vojnika, a koliko su stanovnika pobili džihadisti ID nije poznato.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track